Значителен спад на германската инфлация през май

ЕС
17:50 - 31 Май 2023
1901
Значителен спад на германската инфлация през май

Германската инфлация е намаляла значително през май до 6,1 на сто на годишна основа благодарение на спада на цената на електроенергията, се посочва в първоначалните данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес.

Индикаторът се е понижил с 1,1 процентни пункта спрямо април, продължавайки със спада си след пик от 8,8 на сто през октомври, съобщи в комюнике статистическият институт "Дестатис" (Destatis).

Спадът е по-отчетлив, отколкото прогнозираха експертите от "ФактСет" (FactSet), които залагаха на инфлация от 6,4 на сто.

На месечна основа цените са се понижили с 0,1 на сто, според "Дестатис".

Това забавяне се обяснява основно със спад на напрежението върху цените на електроенергията благодарение на усилията на Европа да си осигури доставки на втечнен природен газ и мащабните държавни помощи, както и на намалялото търсене в световен план. 

Цените на електроенергията са нараснали през май с едва 2,6 на сто след 6,8 на сто през април , 3,5 на сто през март и 19,1 на сто през февруари. 

Цените на хранителните стоки също са се понижили, въпреки че продължават да са на значително високо равнище от 14,9 на сто през май спрямо 17,2 на сто през април и 22,3 на сто през март. 

"Посоката е добра, но пътят все още е дълъг", заяви Фрици Кьолер-Гайб, главен икономист на германската държавна банка Ка еф Ве (KfW).

Инфлацията се е понижила в повечето страни от еврозоната, отбелязва БТА.