Знаете ли тези любопитни факти за кафето?

То е хапче за събуждане, закуска, социална напитка, предпоставка за бизнес среща, удоволствие за сетивата, повод за разговор

Новини
09:15 - 08 Юни 2019
10621
Знаете ли тези любопитни факти за кафето?

"Нека седнем за по едно кафе“, е може би една от най-често срещаните реплики, които използваме в ежедневното си общуване. Кафето (наред и с алкохола) е социална напитка, която има за цел да сближи хората, тя е добър повод за хубав разговор по всяко време на деня. За други замества сутрешната закуска, за трети е катализатор на мозъчната дейност, за четвърти една чаша преди фитнеса засилва процеса на горене на калории.То е най-добрият приятел на студентите по време на сесия или затрупани със задачи работохолици.

Въпреки че кафето е навсякъде в живота ни, не знам достатъчно за него. Каква е разликата между кафе и еспресо? А между еспресо, лате, макиато, капучино...? Късо, дълго, нормално, шварц, турско, гръцко, фрапе?

Трябва да проследим корените му... в буквален и в преносен смисъл.

Най-често две страни спорят за откритието на кафето: Йемен и Етиопия.

Според етиопската легенда, пастир на име Калди видял, че след като козичките му пробвали мистериозен храст, те започнали да се държат странно: имали повече енергия и били по-нетърпеливи и игриви. Така той набрал от плодовете на растението и ги занесъл на местния духовник, тъй като самият Калди не знаел какво да прави с откритието си. За учудване на пастира, духовникът решил да хвърли кафените зърна във вряща вода, тъй като били „дело на Дявола“. Ароматът на изпечени зърна обаче се разнесъл из въздуха, което опровергало мнението на духовното лице.

Според йеменската версия пътешественикът Ал-Шадхили (родом от Йемен) пътувал из Етиопия, когато също видял, че зърната на кафето имали ефект върху животни – този път върху птиците в района. Самият той се решил да пробва от плода и усетил прилива на енергия. След това набрал от него и го занесъл в страната си.

Има много мистика относно точния момент на откритието, но е исторически потвърдено, че кафето е било внасяно в Йемен от Етиопия и после от Йемен е било търгувано със страните от Близкия изток, Персия, Османската империя и Северна Африка. Това се случва около XV и XVI век и от тогава са първите сведения за масова консумация на напитката.

Град Мока в Йемен е бил основен център за търговия, оттам произлизат и кафените зърна мока и впоследствие и мокачиното (кафе лате с лек шоколадов привкус).

Вследствие на добрите търговски отношения Венеция и Египет също започват да внасят кафе, но световното господство на напитката се случва благодарение на Нидерландската Източноиндийска Kомпания, която разпространява кафето до своите търговски колонии в Югоизточна Азия. Няколко десетилетия по-късно Британската империя също ще разпространи напитката и в Америка и Карибите, а пък Португалската империя ще внесе кафето в Южна Америка. Така ще се роди и един от най-важните експорти на Бразилия. От 150 години Бразилия е най-големият производител на кафе. Затова и много хора погрешно смятат, че кафето произхожда оттам.

Кафето започва да се отглежда масово в Латинска Америка, като това силно подпомага и местните развиващи се икономики. За много африкански държави като Етиопия, Бурунди, Руанда и Уганда износът на кафе е дори и основния източник на приходи.

А сега да обърнем внимание и на кафето в днешно време:

Най-разпространените сортове кафе са: Арабика (60% от световната продукция) и Робуста (40%), a според произхода си са американско, африканско и азиатско.

Растението е топлолюбиво и вирее в зоните около Eкватора (между Tропика на Рака и Tропика на Козирога). Има много видове напитки, но ще разгледаме най-известните, които често срещаме в менютата на заведенията, които посещаваме.

Еспресо – италианският начин на приготвяне на кафе, който се характеризира с малко съдържание на вода, но високо съдържание на кофеин. Тук технологията на приготвяне е свързана с прокарването на гореща вода под налягане през смляното кафе. Може да бъде късо, нормално и дълго, както и двойно.Това е и основата за приготвянето на голяма част от останалите напитки.

Ристрето – еспресо със същото количество кафе, но наполовина по-малко вода. Ако мислите, че еспресото е силно, то помислете пак: глътка и половина енергия в най-чиста форма!

Кафе американо (шварц кафе) – името му идва от немски и означава черно кафе, но поради афинитета на потребителите отвъд океана към по-дългия вариант на напитката (която в САЩ стига до ужасяващия за италианците обем от половин литър) се нарича и американо. Получава се от френска преса или кафе машина с филтър, като отнема повече време за приготвяне, защото водата преминава през по-едросмлени зърна и се прецежда през филтъра.

Капучино – по-поулярна сред младите хора, капучиното има разновидности, според това дали се добавя канела или шоколад отгоре, но в основата си има три съставки: еспресо, мляко и млечна пяна.

Мокачино – лате с шоколадов привкус (може да съдържа и сметана).

Макиато – еспресо със съвсем малко млечна пяна отгоре

Меланж – силно наподобява капучиното. Тук отношението между кафе и мляко е 50:50, като отгоре се добавя и сметана. Разпространено в Австрия, Швейцария и Нидерландия. Най-класическият вариант е Wiener Melange, т.е. виенско кафе.

Café au lait – еспресо с добавено топло мляко. Още по-познато като лате.

Ирландско кафе – нарицателно за един по-палав вариант на напитката, който е комбинация от еспресо, уиски, захар и сметана.

Кафе на джезве (носещо различни наименования, но е типично за страните от Изтока и Ориента) – приготвено с много фино смляно кафе, без да е филтрирано. Сервира се с парченце локум и чаша вода. В някой страни се гадае според утайката, останала на дъното на чашата.

Инстантно кафе – разтворимо кафе, приготвено от екстракт на кафените зърна. Може да се приготви с гореща вода, топло или студено мляко.

Фрапе – гръцка напитка, комбинация от инстантно кафе, захар, лед и вода. Дели се на черно и бяло (съдържа мляко). Фрапето е предпочитано в горещите месеци, тъй като разхлажда и освежава.

Разбира се, списъкът е безкраен, тъй като единственото ограничение за направата на различни видове кафени напитки и десерти е човешкото въображение.

За да се насладим на кафето, е важно и да знаем правилния начин на дегустация. Това са основните стъпки, които трябва да спазим, за да извлечем максимално удоволствие от процеса на пиене.

Аромат. Вдишайте дълбоко от разнеслите се във въздуха кафени молекули. Опитайте се да отгатнете каква палитра от усещания ви очаква?

Отпиване. Какви са първите впечатления от вкуса? Изчакайте кафето да изстине малко, защото ако е горещо, това ще нарани езика ви и няма да усетите вкуса му.

Разпределете кафето равномерно върху езика и устната кухина, с цел усвояване на по-голяма част от вкусовите качества. Позволете на небцето да поеме разнообразието от аромати. Отделете внимание на тялото: неговата тежест, плътност, плътност, текстура и характер.

Послевкус. Какви други вкусови асоциации долавяте? Усетихте ли различните нотки на цитрусови плодове, лешници, пралини или шоколад? Какви чувства провокира?

Повторете и се насладете.

Наред с чая и алкохола, кафето е една от най-разпространените напитки в света. То е носител на колоритното разнообразие от характерните привички на различните народи по света.

Но не е важно дали сме съвършени разбирачи или дегустатори на кафе. Не е важно и кога, как и защо пием кафе. Най-важното е, че искрено му се наслаждаваме. А знаейки за историята и дългия път, който любимата ни кофеинова напитка е изминала, всяка следваща глътка ще бъде по-вкусна и по-приятна.