Знамената на Гана са спуснати наполовина в чест на кралица Елизабет Втора

Държавата е колония на Великобритания от 1821 г. до получаването на независимост през март 1957 г.

Новини
21:21 - 10 Септември 2022
2987
Знамената на Гана са спуснати наполовина в чест на кралица Елизабет Втора

Флаговете бяха спуснати на половин мачта в цяла Гана в чест на покойната кралица Елизабет II, най-дълго служилият монарх в британската история, предаде ганайската агенция ГНА.

Всички официални знамена в страната ще се развяват на половин мачта в продължение на седем дни, считано от петък.

Президентът Нана Аддо Данква Акуфо-Адо издаде указа за знамената в съболезнователното си послание до новия британски монарх, крал Чарлз Трети, кралското семейство, министър-председателя, правителството и народа на Великобритания по повод кончината на кралицата в четвъртък.

"От името на правителството и народа на Гана изказвам най-дълбоки съболезнования на новия британски монарх, крал Чарлз Трети, на кралското семейство, на министър-председателя, на правителството и народа на Великобритания по повод днешната смърт на Нейно Величество кралица Елизабет Втора.

"Народът на Гана има много добри спомени от двете посещения, които тя направи в Гана по време на своето управление, като и в двата случая си спомняме за дружелюбността, елегантността, стила и чистата радост, които тя внасяше в изпълнението на своите задължения", пише президентът Акуфо-Адо.

По повод на покойния монарх президентът заяви: "Като ръководител на Общността на нациите тя ръководи драматичната трансформация на съюза и го насочи да обърне по-голямо внимание на общите ни ценности и по-доброто управление.

"Тя беше скалата, която поддържаше организацията стабилна и вярна на нейните положителни убеждения. Ще ни липсват нейното вдъхновяващо присъствие, нейното спокойствие, нейната твърдост и нейната голяма любов и вяра във висшата цел на Общността на нациите и в способността ѝ да бъде сила за добро в нашия свят. Тя беше ценен и почитан монарх на британския народ, най-дълго служилият в неговата история, който ще ни липсва много. Ние сме натъжени от нейното заминаване. Нека Бог благослови душата ѝ и ѝ даде мирен покой в лоното си до последния ден на възкресението, когато всички ще се срещнем отново", президентът.

Гана, бившият Златен бряг, е колония на Великобритания от 1821 г. до получаването на независимост през март 1957 година. През юли 1960 г. тя става република. Между двете държави съществуват силни двустранни връзки и приятелство.