Знаменитият контратенор и шампион по брейк танци Якуб Орлински пее в София по покана на Соня Йончева

Полският оперен певец и пианистът Михал Биел ще си партнират в концерта "Красота и думи" в зала "България"

Култура
11:43 - 05 Февруари 2024
3081
Знаменитият контратенор и шампион по брейк танци Якуб Орлински пее в София по покана на Соня Йончева

Една от най-обичаните и известни оперни звезди на това десетилетие, полякът Якуб Йозеф Орлински ще изнесе рецитал в София на 13 февруари, в навечерието на Деня на влюбените, по покана на оперната прима Соня Йончева. Негов партньор на сцената на зала "България" ще бъде неговият сънародник, приятел и състудент - пианиста Михал Биел. Рециталът на двамата полски музиканти е озаглавен "Красота и думи" и е четвъртият поред концерт от първия сезон на цикъла "Съкровени гласове", реализиран от Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Events.

33-годишният Якуб Орлински притежава най-високия и рядко срещан мъжки певчески глас - контратеноровият, който в съчетание с неговия чар и безспорен талант, му отреждат водещо място сред оперните звезди, печелейки му хиляди международни почитатели. Въпреки младостта си той вече има 6 записани албума. Якуб вече е и икона в модния бизнес, лице на Nike и Levi's, той е също и шампион по брейк.

Ексклузивен артист на лейбъла Warner Classics/Erato, последният му запис в съпровод с пианиста Михал Биел, озаглавен Farewells му носи престижната награда Opus Klassik за певец на годината (2023). Новият му албум Beyond излиза през октомври 2023 г.

Орлински гастролира редовно в едни от най-престижните световни сцени като "Ковънт гардън", "Метрополитън опера", "Карнеги Хол". Сред най-запомнящите му роли са тези в оперите "Агрипина" и "Алчина" от Хендел, както и "Орфей и Евридика" на Кристоф Вилибалд Глук.

През 2022 г. полският контратенор се превъплъти в образа на Дидимус от операта "Теодора" отново на Хендел - копродукция на Кралската опера в Лондон и Teatro Real (Мадрид), където си партнираше с невероятното американско мецосопрано Джойс Ди Донато. Тя също ще изнесе концерт в България на 31 май 2025 г., с който ще закрие вторият сезон на "Съкровени гласове".

Животът на полския контратенор извън сцената е на по-малко динамичен и интересен откъм занимания. Орлински е запален брейк танцьор от тийнейджър и е печелил няколко международни денс състезания.

Запазена марка за него е да изпълнява брейк движения по време на концертите си, за да разчупи стереотипите в общоприетото и по-статично представяне на класическата музика, както самият той допълва.


Пианистът и корепетитор Михал Биел е състудент на Орлински от Оперната академия във Варшава и от Джулиард Скуул в Ню Йорк. Там пианистът работи и като вокален педагог в катедрата по вокално изкуство.

Свири в най-известните концертни зали и оперни театри в света, сред които Карнеги Хол, Берлинска филхармония и Опера Франкфурт. Редовно си сътрудничи с контратенора Якуб Орлински, с когото изнася концерти по целия свят. Изпълненията им са излъчвани многократно от Medici.tv, Arte.tv, BBC Radio 3 и други.


"Пяла съм с Яkуб Орлински във Франция преди няколко години. В него има нещо специално като артист, защото представя класическата музика по нов и интересен начин, с което привлича по-младата аудитория навсякъде по света. Това търсене на различното е особено важно за нашето изкуство, за да се отвори към новите поколения и съм изключително щастлива, че българската публика ще има възможност да се наслади на музиката му", споделя световноизвестната оперна звезда Соня Йончева.

Очарователната българка е посланик на българската култура по света, както и Посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България. Тя е застъпник за правата на децата, а също така си е поставила за своя мисия да среща родната публика и с талантливи певци от цял свят.

Орлински и Биел са подготвили изключително разнообразна програма за родната публика, която включва, както песни на съвременни полски композитори, така и утвърдени барокови композиции на майсторите в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.

Концертът "Красота и думи" на 13 февруари в зала "България" е с начален час 19:30 и се осъществява в партньорство с Полския институт в София.

От компанията на Соня Йончева - SY11 Events обявиха, че по повод предстоящия празник на влюбените зрителите може да се възползват от голяма отстъпка при закупуването на билетите за събитието и през мрежата на Eventim да вземат два билета на цената на един, като ползват код за отстъпка "Свети Валентин".