Знамето на Израел се развя над чешкото президентство

Президентът Милош Земан сред най-близките съюзници на Тел Авив сред евродържавите

Новини
22:09 - 14 Май 2021
4675
Знамето на Израел се развя над чешкото президентство

Израелското знаме се развя над сградата на чешкото президентство, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Милош Земан е наредил израелското знаме да бъде издигнато над Пражкия замък "в знак на недвусмислена подкрепа и солидарност" с Израел по време на конфликта с ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа, съобщи негов говорител.

Това е поредната демонстрация на подкрепа за Израел от страна на Земан по време на сегашния изблик на насилие. Чешкият президент вече изрази такава поддръжка в писмо до израелския си колега Реувен Ривлин.

Чехия е един от най-близките съюзници на Израел сред държавите от Европейския съюз, отбелязва БТА.

Австрия също издигна днес израелското знаме над правителствени сгради, също в солидарност с Израел по повод атаките, извършвани срещу него от ивицата Газа от "Хамас и други терористични групировки", предаде Франс прес.

"Осъждам най-категорично нападенията срещу Израел от ивицата Газа", заяви канцлерът консерватор Себастиан Курц. "Израел има право да се защитава срещу тези атаки. За да демонстрираме пълната си солидарност . . . издигнахме израелското знаме" върху сградите на канцлерството и министерството на външните работи", каза ръководителят на австрийското правителство.

"Нищо не оправдава изстрелването досега на повече от хиляда ракети от ивицата Газа срещу Израел от Хамас и други терористични групировки и изразяваме твърда подкрепа за сигурността на Израел", каза външният министър Александър Шаленберг.

Турция, която защитава активно палестинската кауза и има обтегнати отношения с Австрия от няколко години, остро разкритикува австрийския жест на подкрепа към Израел, отбелязва АФП.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е "много обезпокоена" за ескалацията на насилието в Израел и Газа, съобщи ДПА.

"Осъждам безразборните атаки на Хамас срещу Израел", написа в Туитър Фон дер Лайен и добави: "Цивилните граждани и от двете страни трябва да бъдат защитени. Насилието трябва веднага да спре."

Снощи шефът на европейската дипломация Жозеп Борел призова за успокояване на напрежението, заявявайки, че е "потвърдил подкрепата на ЕС за сигурността на Израел".

Борел осъди безразборното изстрелване на ракети от Хамас. "Важно е всякакъв отговор да избягва цивилни жертви", каза в същото време Борел в телефонен разговор в израелския външен министър Габи Ашкенази.

Други лидери от ЕС, включително нидерландският премиер Марк Рюте и белгийската външна министърка Софи Уилмес, също изразиха тревога от силно напрегнатата ситуация в Близкия изток.

Френският президент Еманюел Макрон изказа съболезнования на семействата на жертвите на атаките на Хамас и "други терористични групировки", съобщи Елисейският дворец.

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху Макрон осъди категорично нападенията.