Зодиакът се „приземи“ в село Звездица

Четири улици в населеното място ще бъдат именувани „Скорпион“, „Стрелец“, „Телец“ и „Дева“

Новини
17:04 - 28 Ноември 2022
2118
Зодиакът се „приземи“ в село Звездица

Четири улици във варненското село Звездица ще получат имена на зодиакални съзвездия. Това гласува комисията по култура към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net.

Отсечките в населеното място ще бъдат именувани „Скорпион“, „Стрелец“, „Телец“ и „Дева“.

Процедурата е започнала по желание на граждани с инвестиционна инициатива на територията на селото, стана ясно още на заседанието.

С новото попълнение се продължава досегашната традиция улиците в селото да носят имена на звезди, планети и съзвездия.

Всичко започва с решение на Общински съвет от 2003 година. Нестандартната идея хрумва на тогавашния кмет Никола Николов. Появяват се имена на улиците като Касиопея, Андромеда, Сириус, Вега, Венера, Марс, Юпитер. Главната улица е "Феникс", а на нея се намират детската градина, църквата и пощата. На площад „Галактика“ пък е сградата на кметството. Улиците в Звездица носят имената и на планети от слънчевата система - Венера, Марс, Нептун.

Старото име на селото е Кьоклуджа. В средата на ХІХ век няколко семейства черкези и татари издигнали на това място бивака си, а после започнали да изграждат и своите домове. Дали му името Кьоклуджа, защото мястото било хубаво за пускане на корени.

Към края на ХІХ век в селото се заселва голяма група градинари от Еленския балкан, а през периода 1903-1913 година идват и бежанци тракийци от Лозенградско.