Зоопаркът в Пловдив остава без камили и мечки

Прекратиха търга за доставка на животни, новата градина трябва да е отворена за посетители от лятото

У нас
23:23 - 23 Април 2019
6143
Зоопаркът в Пловдив остава без камили и мечки

Търгът за доставка на животни за зоологическата градина в Пловдив е прекратен, става ясно от протокола на комисията на местната община. Причината е, че за обществената поръчка за доставка на камили, мечета, сурикати, сервал и други животни беше подадена само една оферта от Словакия, съобщи в. "Марица". 

При обявената цена от 70 000 лева без ДДС и съответно при 84 000 лева с ДДС, фирмата е посочила максималната сума заедно с данъка. Според закона за ДДС за чужди държави действа друг регламент. Ако фирмата беше българска, офертата за 84 000 лева щеше да бъде приета, защото тя щеще да възстанови ДДС-то в държавната хазна.

Част от новия зоопарк


За чужди участници обаче това правило не важи. В случай, че Община Пловдив приеме офертата, ще се наложи да внася ДДС, с което се нарушава условието за максималната прогнозна стойност на обществената поръчка, обясниха от администрацията.

За доставка на животните ще се обяви нов търг. Предполага се, че цената по 11 обособени позиции ще бъде завишена.

Зоологическата градина не е завършена и строителите все още нямат достъп до обекта.

Клетките в бъдещата зоологическа градина в Пловдив все още са празни


В средата на февруари т.г. започна финалният етап от изграждането на зоологическата градина в Пловдив. Съдебни процеси блокираха строителството на обекта за период от над три години. В началото на февруари обаче Върховният административен съд се произнесе, че няма пречки дейностите да бъдат подновени.

Плановете този път са до началото на лятото зоопаркът да посрещне първите си посетители, като кметът Иван Тотев обеща, че входът до края на годината ще е безплатен. До тогава обаче има още доста документация за уреждане.

Причина за забавянето бе съдебен иск на сдружението „Граждански контрол и защита на животните” срещу строителството на зоопарка. Еколозите се противопоставиха на разширяването на съществуващата зоо градина на площ от 40 декара заради изсичането на дърветата на Гребната база в Пловдив. Върховният административен съд обаче попари еколозите, като отхвърли окончателно иска им. По този начин се развързват ръцете на градската управа да вземе акт 16 за зоопарка и да го насели с животни.

Хабитатите според проекта в новия зоопарк ще са общо 23, като те ще бъдат изградени така, че да са най-близо до естествената среда на обитателите им. Около 50-60 вида животни ще се ширят на общо 40 декара в един от най-зелените райони на Пловдив – Гребната база. Първоначалната идея сред животните да има лъв бе отхвърлена, тъй като пловдивчани пожелаха в зоопарка да има тигър. В момента младото животно, което трябва да е вече 5-годишно, е в софийския зоопарк.

Бенгалският тигър ще живее на обща площ от 1200 кв. метра, в които ще има и басейн. В целия зоопарк ще има 26 езера и 6 рекички с мостове. Къщичките на животните са направени с добит в смолянско и импрегниран дървен материал.

„Това е първият и единствен засега в България зоопарк, изграден по най-високите европейски изисквания, така че всяко едно от животните да се чувства във възможно най-естествена среда. Осигуряваме много водни площи с пещерни конструкции, дупки и укрития“, каза преди време кметът Иван Тотев.

Вместо мечките от старата зоологическа градина, които отидоха на заслужен отдих в природния парк край Белица, в новия зоопарк ще има младо семейство от този вид. Територията на мечките няма да е както по време на стария зоопарк – клетка 3 на 3 метра, а ще имат цели 3 декара площ с езеро, в което да се разхлаждат в горещите дни.

От 9 кв. м обиталището на вълците се разширява на 900 кв. м. Атракции като приключенски тунел ще отвеждат до средата на хабитата. Освен старите обитатели, които временно са преместени в други зооградини, се очакват нови животни, като розово фламинго, бизони, азиатски видри, камили, бронзова пуйка, патагонска мара, носати мечета, оцелоти, видри, сурикати, капуцини, муфлони и много други интересни животни. Важното е да има кой да ги достави за радост на пловдивчани и на гостите на града под тепетата.

Снимки: в. "Марица"