Зоран Заев: Европа е нашето семейство

Трябва да ни приемат, тъй като сме в сърцето на континента, заяви премиерът на западните ни съседи

Новини
17:27 - 02 Септември 2021
1276
Зоран Заев: Европа е нашето семейство

Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев взе участие в лидерския панел на Бледския стратегически форум, посветен на темата „Бъдещето на Европа - разширяването“.

На панела присъстваха премиерът на Словения Янез Янша, членовете на Президиума на Босна и Херцеговина Желко Комшич и Шефик Джаферович, еврокомисарят по разширяването Оливър Вархели, министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, премиерът на Косово Албин Курти, българският президент Румен Радев и Кристиан Шмид, като специален представител за Босна и Херцеговина.

Премиерът Заев в панелния дебат подчерта, че „Европа е нашето семейство и се очаква семейството да приеме Северна Македония, която е в сърцето на континента“.

„За нас ЕС няма алтернатива. Ситуацията в Северна Македония е като когато някой иска да бъде приет от семейство, към което винаги е принадлежал, а Европа е единственото ни семейство. Ще продължим да изпълняваме ангажимента си да станем следващата членка на ЕС, което няма алтернатива“, заяви Заев.

Министър-председателят на Северна Македония припомни, че страната му е страна кандидат за кандидат от 16,5 години и страна, подписала Споразумението за стабилизиране и асоцииране през 2001 г. непосредствено след Словения и преди Хърватия.

„Изпълнихме всички реформи, предвидени във фазата на присъединяване към членството в ЕС, както и всички критерии, определени в съответствие с процедурите за разширяване на Брюксел. Имаме 12 препоръки и последна препоръка от Европейската комисия към Европейския съвет, че страната може да започне преговори за членство, като проведе първата междуправителствена конференция. Имаме отлични отношения със съседите си и сме преодолели откритите проблеми, което ни отвори вратата да бъдем 30-ият член на НАТО. Имаме функциониращо мултиетническо общество, което е получило цялото признание и е признато като модел и пример за другите и се надявам, че най-накрая ще започнем преговори по главите за членство в ЕС“, отбеляза Заев на лидерския панел „Бъдещето на Европа - разширяването“.

Премиерът Заев говори и за инициативата „Отворени Балкани“, която според него е инициатива, посветена на сътрудничеството между страните в региона за постигане на европейските стандарти за качествен живот на гражданите и за поддържане на мотивацията за постигане на членство в ЕС.