Зоран Заев: Ще възобновим разговора с България, когато се сформира правителство

Оставаме отворени, коментира премиерът на Република Северна Македония

Балкани
19:33 - 29 Юли 2021
2322
Зоран Заев: Ще възобновим разговора с България, когато се сформира правителство

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че разговорите с България за разрешаване на историческите спорове и преодоляване на европейското вето ще се възобновят веднага след като в София бъде сформирано правителство след предсрочните избори по-рано този месец, предава „Слободен печат“.

В отговор на журналистически въпрос на съвместна пресконференция след Регионалния икономически форум в рамките на инициативата „Отворени Балкани“, известна преди това с неформалното име „мини Шенген“, Заев заяви, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата, въпреки че е член на ЕС.

„Пожелавам на България наистина да сформира правителство. Това е добре за България и за българския народ и разбира се за региона. Добре е и за Северна Македония. Вече казахме, че след като бъде сформирано правителство, ще продължим да говорим, докато не намерим решение. И тъй като ние и нашите граждани сега ще можем да преминаваме само с личните си през границите, ще си обменяме ресурси за управление на бедствия, те могат да се присъединят, ако искат. Защото това са Балканите. Въпреки че са държава -членка на ЕС, защо не. Затова изпращам това като съобщение, че нашият регион е малък, трябва да си сътрудничим, да си помагаме, преди всичко в името на нашите граждани, и разбира се да продължим да се интегрираме, защото това е от полза и за нашите граждани“, отговори Заев на въпрос дали очаква придвижване след изборите в България.

Заев се съгласи с твърденията на албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, че те остават отворени за всеки, който иска да се присъедини към тази инициатива.

„Вярвам, че за всички ни е ясно, че в единството, сътрудничеството и приятелството е сила. Дължим това на нашите граждани и всички знаем, че Западна, Северна и Централна Европа ще ни уважават повече и ще ни сътрудничат повече, ако сме единни. За всички нас е ясно, не е нужно да сте президент или премиер на страната. Оставаме отворени. Всеки може да избере – дали нещо е добре за гражданите – и да влезе в определена инициативата, и ако не е, да не влиза в тази част“, добави премиерът на югозападната ни съседка.