Зоран Заев: В учебниците влиза договореното от българо-македонската комисия

Свят
19:27 - 03 Декември 2020
3061
Зоран Заев: В учебниците влиза договореното от българо-македонската комисия

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев оцени, че на днешната среща на Комисията по историческите въпроси е постигнат напредък и през учебната 2021-2022г. ще започне прилагането в учебниците на това, което е договорено от смесената българо-македонска комисия, съобщава "Независен весник".

Съзнаваме, че разговорите с Република България трябва да продължат, независимо от изхода на предстоящия Съвет на министрите. Проблемите трябва да се решават, заяви премиерът Зоран Заев.

Трябва да се изпълнят договорите с Гърция и България. В тази насока Владо Бучковски трябва да бъде мотиватор за реализацията на договорите, каза Заев, цитиран от БТА.

Разговорите с България води министерството на външните работи, т.е. Буяр Османи, а е включен и вицепремиерът Никола Димитров. Тук е и моят кабинет, но и посланикът в НАТО Дане Талевски. Тези дни се полагат усилия да бъде намерено решение, заяви Заев.

Ние подготвихме народа, че е възможно да не се приеме преговорната рамка. Но нашата стратегия е, че трябва да продължим да разговаряме и ще полагаме максимални усилия до последния момент, заяви Зоран Заев.

"Независен весник" отбелязва, че новоназначеният представител за България Владо Бучковски вече е заминал за България. Той самият не можа да прецени колко ще продължи неговото посещение, пише изданието.