Зората на демокрацията: 30 години от големия син митинг на "Орлов мост"

1 милион българи се събраха на най-голямото шествие в новата история на България

Новини
07:45 - 07 Юни 2020
5150
Зората на демокрацията: 30 години от големия син митинг на "Орлов мост"

Преди 30 години в София се събра най-големият митинг в България. Той бе свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и остана в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи.

На 7 юни почти, народното недоволство събра почти всички столичани в пространството между „Орлов мост“ и голяма част от тогавашния булевард „Ленин“ – сега „Цариградско шосе“.

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС - политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации. СДС разпространява предизборен клип, в който се изтъква невижданата дотогава гражданска проява.

Емблематичният митинг преди 30 години продължи повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България - д-р Жельо Желев, а Щурците, Васил Найденов и Богдана Карадочева изпяха хитове, останали емблематични в зората на демокрацията.