Зорко око: Сайтът на полицията в Нова Зеландия се претовари от доноси

Страната се намира под национална карантина, на гражданите е забранено да излизат

Новини
17:17 - 30 Март 2020
3600
Зорко око: Сайтът на полицията в Нова Зеландия се претовари от доноси

Новозеландците са толкова мотивирани да докладват нарушенията на карантината на своите съседи, че от полицията съобщиха, че уебсайтът, предназначен за тази цел е бил претоварен почти веднага, след като е бил пуснат.

Страната се намира под национална карантина, като на нейните граждани е забранено да излизат без причина и трябва да спазват социална дистанция винаги, когато го правят.

Говорителят на полицията Майк Буш заяви, че по-рано е бил създаден отделен уебсайт, на който гражданите да докладват всички нарушения на въведените мерки. Той обаче е бил посетен толкова много пъти, че временно е бил
претоварен на 29 март.

"Получихме 4200 сигнала от хора, които докладваха за нарушения", каза той пред репортери.

Сигналите са включвали цяла група от 60 души, които са посетили хостел в Куийнстаун, както и туристи в кемпери, които са дошли на почивка в Нова Зеландия.

Премиерът Ясинда Ардърн приветства мотивацията на гражданите и също така ги призова да докладват и за повишени цени в супермаркетите, макар и да помоли хората да използват и създадения за целта и-мейл адрес.

"Сега не е времето да нарушавате правилата. Време е да си стоите вкъщи и така да спасявате животи", каза тя пред журналисти.

В Нова Зеландия - страна с около 5 млн. души население - по последни данни има 552 случая на COVID-19, един от които фатален.