Зорница Илиева пред Lupa.bg: Бунтовете във Великобритания ще повлекат крак

Анекдот са твърденията, че Путин е виновен за случващото се на Острова, казва международният анализатор

У нас
13:00 - 08 Август 2024
3639
Зорница Илиева пред Lupa.bg: Бунтовете във Великобритания ще повлекат крак

Зорница Илиева е журналист и анализатор. Била е главен експерт към комисия по "Външна политика, отбрана и сигурност" в 39-тото и 40-то Народно събрание. Автор е на десетки коментари от години в сериозния периодичен и всекидневен печат в България.

-Г-жо Илиева, различни анализатори, включително хора като Илон Мъск обявиха, че Великобритания е пред гражданска война. Така ли е и масовото убийство на деца ли беше катализаторът?

-Илон Мъск не само го заяви – той имаше поредица от статии относно насилието във Великобритания и накрая каза тази фраза за „неизбежната гражданска война”. След което от новото правителство в Лондон последваха масови изявление, нарекоха Мъск „доста жалък”... И съобщиха какви мерки се взимат от страна на премиера Киър Стармър за решаване на конфликта. А конфликтът наистина е мащабен, грандиозен.

Великобритания не е била свидетел на такива масови протести из цялата страна, в които настроенията са антимигрантски.

Всичките тези демонстранти, които нападат не само джамии и хотели, където живеят мигранти, изразяват не само крайно отрицателно отношение по повод убийството на три момиченца и други десет ранени от човек, който всъщност е роден в Кардиф - нищо, че е дете на мигранти от Африка. Той е второ поколение и затова премиерът Стармър казва – ето, това не са мигранти... Де факто се опитва да приглуши тези негативни настроения спрямо мигрантските процеси и възгласите: „Спрете лодките при Ламанша”, „Престанете да доставяте непрекъснато нови порции мигранти”... В следствие на това има 400 души арестувани от протестиращите, започнали са дела срещу тях, обещават се сурови наказания.

-Прави впечатление, че протестите се окачествяват като крайнодесни, но дали са такива и защо точно сега британците избухнаха? Къде са корените на проблема?

-Те избухнаха по конкретен повод – убийствата на момиченцата, но в момента Великобритания е в такъв икономически стрес, в такава криза!

Пада стандартът на населението, предприемат се някои законодателни мерки, които допълнително удрят нивото на живот във Великобритания на хората от бедните, но и от средните слоеве... И да се казва, че това са крайнодесни протести – това е най-малкото опит да се прикрие истината за случващото се.

Защото след 14 години управление на консерваторите във Великобритания ситуацията в икономически план не е добра за гражданите на Кралството. И това също играе своята роля. Примерно, онзи ден мигранти мюсюлмани са атакували някакъв клуб в Бирмингам, където се събират бели граждани, и са малтретирали един бял мъж. Нещо, което взривява допълнително. Разбирате ли, че със всяко следващо действие и противодействие има насилие и от двете страни! Мигранти срещу коренното население.

Има една непримиримост, която не виждам как премиерът Стармър ще успее да озапти.

Независимо, че събира Съвета по национална сигурност, че създава постоянна полицейска армия за борба срещу безредиците... Т.е., опитва се да вземе решения, които да спрат действията на протестиращите. Но обстановката съвсем не е успокоена. Така че думите на Мъск поставят пръст в раната и тук вече изводите, които се правят от редица наблюдатели в сериозните вестници в самата Великобритания, а и в САЩ, са, че назряват такива конфликти, насилие и протести срещу граждани, които не са местни.

И има опасения за разрастване на този конфликт върху континента.

-Това е най-важният въпрос – докъде ще доведе всичко това?

-Това е като ефекта на доминото – същите проблеми ги има в страните от Западна Европа, Франция, Германия. Мигрантите в някои градове като Марсилия – ами там преобладава население от Африка, от бившите колонии, което няма нищо общо с християнска Европа!

Това е население, което не живее с правилата на обществата в тези страни. Ще ви дам един пример – от Турция тази година в Германия и страни като Великобритания са се преселили 500 000 турски граждани, предимно млади!

Данните излязоха преди една седмица. Ами тази Европа, в такава ситуация при паднал жизнен стандарт поради икономическа криза, няма как да издържи и естествено, че това, което се случва във Великобритания, ще повлече крак!

Това са опасенията, а не това, което пише в английските вестници – че едва ли не Путин има някаква намеса, за да се случи всичко това във Великобритания.

Това звучи като анекдот. За съжаление, в сериозната преса на Острова има и такива анализи. Оправдания всякакви. Но който се интересува, може да разбере.  Противоборството е между коренното население и пришълците – защото те са такива - това са хора, които не са се адаптирали към местните правила на живот. А това е невероятен проблем, не само за Великобритания и тука е опасността за всички нас.

-Вие споменахте кризата и обедняването – хората там наистина се оплакват от падането на стандарта. Как обаче се стигна до това в тази богата и социална държава?

-Стигна се дотам, защото виждате как се отразяват всички събития в геополитиката върху нивото на брутния вътрешен продукт.

Разходите, които се правят за превъоръжаване, за Украйна – това са много пари. А те откъде се взимат? От социалните програми. Толкова много закони във Великобритания и Германия се приеха, включително и в Австрия, с които се орязват социални помощи. И всичко това настройва негативно населението.

Вижте нивото на здравеопазването какво е – там с месеци се чака за лекарски преглед и приемат пациенти по коридорите на болниците! Нима мислите, че призивите и приемането на закони, с които да бъдат внасяни лекари, медицински сестри отвън, за да си решат проблемите – ами това какъв удар е върху държави като България например?! Така че това са неща, които трябва да се мислят не само в Лондон, Париж или Берлин, но и в София.