Зов за помощ: Художникът Дон Педро продава картини за сложна сърдечна операция

Актуални новини
12:53 - 07 Февруари 2021
21709
Зов за помощ: Художникът Дон Педро продава картини за сложна сърдечна операция

Известният художник от Плевен Петър Мичев, наричан Дон Педро, помоли ценителите на изкуството и всички, които имат възможност да закупят негови картини и по този начин да му помогнат да събере пари за животоспасваща сърдечна операция. Медицинската интервенция е насрочена за 22 февруари. Със същия призив във фейсбук се обърнаха и десетки приятели на твореца.

"На 22 т.м. ми престои високо рискова операция на сърцето... Три байпаса, три стенда, една нова клапа, пластики и още неща които не запомних. Трябва да осигуря направление от личния лекар, трима донори на кръв от София и една сериозна сума пари...", написа Петър Мичев. От думите му стана ясно, че направление е намерил, както и трима донори, но уви пари нямал. "Пари нямам, но се надявам до тогава да продам някоя хубава моя картина. Ами това е! Животът и здравето е подарък от Господа, за това се грижете за себе си! Благодаря ви! Бъдете здрави и се обичайте!", сподели още самоукият художник. В момента той живее и твори в "Княжево".

"Прекрасните картини на „автентичния, мистичен и невъзможен за дефиниране” Петър Мичев създават настроение, правят света по–добър, по-красив, а в света няма по прекрасно чувство от усещането, че си сторил на хората капчица добро! Вярвайки в доброто отправяме апел за светкавична реакция! Всеки от нас да направи капчица добро в случая за сем. Мичеви! Те го заслужават! Петър Мичев е изключителен творец, истински, достоен българин и любящ баща и съпруг... Както той казва: „Животът и здравето е подарък от Господа, за това се грижете за себе си..! Бъдете здрави и се обичайте", отправиха апел за помощ приятели на Дон Педро.

Петър Мичев заедно със своя съгражданин актьора Веселин Плачков и съпругата му певицата Мариана Попова

Петър Мичев е роден на 9 май 1955 г. в Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от 15-годишна възраст. Между 1974 и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България.
Светът го открива през 1990 г. в брюкселската галерия „Остър ъгъл“, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ.

Ценителите на изкуството може да закупят "Долче вита - 2" и за помогнат на художника

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на Юнеско за 20 век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне“ в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак. Петър Мичев е участвал в над 450 групови вернисажа и е реализирал над 160 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка. От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”.

Картината "Вълшебна птичка"

В периода 2000 г. – 2005 г. живее в САЩ – в Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”. След 5-годишното му пребиваване в Тампа, 8-милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч.

Мичев има над 16 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 50 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин, Симеон Сакскобургготски, американския киноактьор Стивън Сегал, австралийския милиардер Клайв Палмър и руският мултимилионер Гедадий Гайтамак. Освен в музея на Ватикана, картина е сложил приживе в частната си колекция папа Йона Павел Втори. Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005 г.

В момента художникът живее и твори в София. Опън студио - Княжево, Карпузица, ул. „Евлия Челеби“ 43Б – партер. Тел. +359 886 434 748

Картините, които Петър Мичев предлага за продажба може да видите тук:
https://www.facebook.com/mitchevart/