Зов за помощ: Търсят се 35 000 евро за 9-месечния Боян

Бебенцето е с агресивен тумор на мозъка

Общество
12:57 - 27 Април 2021
3042
Зов за помощ: Търсят се 35 000 евро за 9-месечния Боян

Това е 9-месечният Боян, който страда от агресивно туморно образувание с размер малко над 7 см. В момента е приет и опериран по спешност в болница в Турция.

Боян е страхотно 9-месечно бебе, което страда от невробластом. Семейството му разбира за това на профилактичен ехографски преглед на коремни органи – изследване предвидено с направление по Здравна каса. Още тогава лекарят установява огромна формация от клетки от лявата страна, впита плътно в левия бъбрек на детето, както разказват родителите му.

Най-вероятната прогноза е невробластом – един от най-редките, най-агресивните и най-непредсказуеми тумори в детска и кърмаческа възраст, обяснява лекарят на Николая и Мартин, майката и бащата на Боян. “Изпрати ни до вратата с думите: „Много съжалявам, тръгвайте за София незабавно“, разказват родителите. 

За тях шокът е огромен, още повече че никой от тях не е предполагал, че нещо може и да не е наред с бебето им, което се храни, наддава и се развива по най-добрия възможен начин до този момент. 

Следва прием в Детска кърмаческа хирургия в Пирогов. След направени изследвания се потвърждава диагнозата – нискодиференциран невробластом с неблагоприятна хистология и размери малко над 7 см в диаметър. Тъй като това е изключително голямо образувание, което е силно впито в околните органи – бъбрек, далак, коремна стена и притиска основни кръвоносни съдове, операция на този етап е невъзможна, обясняват лекарите. Назначават предоперативна химиотерапия, която да намали формацията до размер, подходящ за премахване на тумора.

Боян преминава през предвидените и назначени от онколозите по унифициран протокол курсове химиотерапия. След направената терапия онколозите съветват незабавно премахване на огнището, тъй като, както казват лекарите на родителите на Боян, това е сред най-непредвидимите детски тумори, които само за няколко часа могат да агресират и да се разсеят по цялото тяло. 

Контролният скенер показва добър резултат – туморът е чувствително намален – от 7 на 4 см. Семейството обаче получава отказ за операция от хирургията на този етап и са върнати за още курсове химиотерапия, като има казват, че може да се наложи да се махнат бъбрекът или далакът и че ако има увредени органи от терапията, то това ще е най-малкият проблем. 

Тогава, за да не чакат още месеци с неясен резултат, семейството решава да потърси възможност за операция в чужбина. Следва събиране на цялата документация от тяхна страна, включително вземане на материала от биопсията, и изпращане в няколко независими клиники с молба за становище.

От всички места получават потвърждение, че туморът се е повлиял достатъчно добре от направената химиотерапия и операция е възможна веднага, потвърждавайки им, че може да се извърши без отстраняване на бъбрек и далак.

Офертата, която получават от болницата в Турция, е 34 500 евро – за операция, изследвания и престой. В момента Боян е в болницата в Турция, приет и опериран по спешност. Семейството на Боян, който има и сестричка Никол на 8 години, няма лични средства, за да осигури това лечение, затова се обръщат към всички с молба за помощ. 

Фондация “Майко Мила” взе случая на Боян присърце и реши да помогне, като откри специална дарителска сметка за него:

BG43FINV91501017533717
основание: за бебе Боян
Титуляр: фондация “Майко Мила”

Не се удържат никакви проценти от преведените пари и всички те отиват за лечението на Боян. 

Семейство Деневи благодари на всички, които ще им подадат ръка в този труден момент, за да се оправи малкият Боян.