Зуека цъфна във Валенсия

Личности
17:45 - 31 Май 2023
4959
Зуека цъфна във Валенсия

Осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи беше отбелязана с тържество в Културния център „Bancaja“ в испанския град Валенсия. Гости на честването бяха представители на еврейската общност „Авив“, генерални и почетни консули, акредитирани във Валенсия, кметовете на градовете Годея – Тереса Буено Маркес и Чиривея – Мишел Монтанер, представители на адвокатската колегия във Валенсия, актьорът Васил Василев-Зуека и наши сънародници. Събитието беше организирано от Генералното консулство на България в града, съобщи изданието “Нова дума“.

Посетителите имаха възможност да разгледат изложбата „Силата на гражданското общество по време на Холокоста. Случаят България (1940-44)“ и да видят българо-германската копродукция „Пътуване към Йерусалим“ на режисьора Иван Ничев, с участието на Васил Василев–Зуека. 

В своето приветствено слово генералният консул на България във Валенсия Надя Кръстева изтъкна смелостта и високия морал на българския народ, устоял на натиска на нацисткия режим и спасил цялата си еврейска общност, наброяваща 48 000 души, от депортиране в нацистките концентрационни лагери на смъртта по време на Втората световна война. Тя подчерта значението и измеренията на подвига на българското общество за спасяването на българските евреи и го определи като изключителен пример за днешните поколения в борбата срещу антисемитизма и всички прояви на омраза. В изказването си генералният консул обърна внимание и на ролята на българската  дипломация в спасяването на човешки животи по време на Холокоста. 

“Дипломати като Никола Пецев, Любен Златаров, Никола Ванчев, Хенри Левенсон, Боян Атанасов, издали транзитни визи и спасили хиляди евреи, между които много деца и жени, са доказателство за храброст и за истински демократичния и толерантен български народ“, посочи Надя Кръстева.

Консулът на страната ни Илиян Илиев запозна аудиторията с историческите факти и усилията на общественици, представители на Българската православна църква, политици и интелектуалци, които отказват да предадат своите еврейски сънародници и успяват да ги опазят от лагерите на смъртта.

Актьорът Васил Василев-Зуека представи от първо лице историята на създаването на филма „Пътуване към Йерусалим“. След това гостите гледаха българо-германската продукция, разказваща за спасяването на две еврейски деца, които бягат от нацистка Германия.