Зуека откри първа изложба в Пловдив, Рачков купи триптиха му "Дон Кихот" (СНИМКИ)

Актуални новини
16:49 - 13 Май 2021
15412
Зуека откри първа изложба в Пловдив, Рачков купи триптиха му "Дон Кихот" (СНИМКИ)

Талантливият актьор Васил Василев-Зуека разкри новото си амплоа на художник и днес откри своята първа изложба. Това стана в аристократичния Пловдив в галерия U PARK, създадена от големия художник Кольо Карамфилов, който вече не е сред нас, и от Радост Коцева. Малката приветлива галерия в центъра на града под тепетата приюти 28 творби на актьора, които ще останат до 30 май.

За вернисажа в четвъртък, който продължи няколко часа, от София дойдоха приятели и колеги на актьора и тв водещ, както и много пловдивски творци, почитатели на Зуека и на изкуството. Почти всички живописни платна на актьора и майстор на четката вече са откупени.

Зуека обожава да рисува Донкихотовци. Пред Lupa.bg той сподели с усмивка, че те са станали като негова емблема. А на въпрос на Lupa.bg защо рисува Рицаря на печалния образ талантливият артист отговори: "Защото героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот".

Донкихотовците на Зуека се радват на огромен успех сред неговите приятели и сред публиката. Верният приятел и дългогодишен екранен партньор на Васил Василев - Димитър Рачков обаче пръв е откупил впечатляващия триптих "Дон Кихот" - "Не знам", "Не чух", "Не видях", научи Lupa.bg. Трите картини са и любими на самия актьор художник и са вдъхновени от жена му Ани.

Част от платната носят имена като "Край морето", "Винсент", "Златната ябълка", "Месия", "Ангел", "Сливане", "Вярвай ми!" Изложените в галерия U PARK картини струват по 900 лева, а само една от тях под надслов "Вържи шута, за да е мек тронът" се предлага срещу 2500 лева.

Васил Василев освен че е популярен и обичан актьор и телевизионен водещ, е завършил и кукловодство в НАТФИЗ. Зуека споделя, че това много му е помогнало и да изрази себе си и чрез живописта, макар че скромно определя себе си по-скоро като художник-любител. "От театъра се научих да синтезирам в едно изречение идеята и сега мога да го претворя в платно", разказва Зуека пред Lupa.bg.

Васил Василев рисува от ученик, но до преди година за този негов талант са знаели само приятелите. Галеристката Радост Коцева вдъхновява Зуека да нареди своите картини в емблематичната галерия U PARK. "Зуека можеше да открие първата си изложба само в Пловдив", горда е тя. 

"Започнах да рисувам по-усилено през миналата пандемична година. Не ми беше минавало през ума да се хвана по-сериозно с рисуване. Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства. Но сега отново се захванах и това ми доставя удоволствие", казва Васил Василев.

"Преди да ме приемат във ВИТИЗ, явно съм имал нужда да изразявам себе си в изкуството. Тогава рисувах с маслени бои. След като ме приеха, нямах време да рисувам. Миналата година, когато ни затвориха и се изолирахме по къщите, по някакъв начин търсех да се съхраня. Смятам, че точно рисуването успя да ме спаси", признава известният актьор.  

"С галерия U PARK ме свързват толкова много имена, толкова много приятели – като се започне от Кольо Карамфилов, мине се през Графа и ред хора, които са свързани с това място“, разказа Зуека и призна, че е изключително щастлив от откриването на първата си изложба и че хората може да видят на живо неговите картини.

До 30 май можете да видите изложбата-живопис на Васил Василев - Зуека в U PARK Gallery в Пловдив, ул. "Отец Паисий" 24.