Зуека призна за тежка загуба

Актьорът сподели, че испанският му е на магазинно ниво, но не съжалява, че е напуснал България

Култура
16:47 - 24 Декември 2023
165879
Зуека призна за тежка загуба

Васил Василев-Зуека сподели по видеовръзка с водещите на "Тази събота и неделя" по Би Ти Ви, че тази година за него като цяла е била успешна, но и доста тъжна в личен план. "Загубих майка си. Събраха се с баща ми", изрече с болка актьорът художник.

Освен скръбта от загубата шоуменът се терзае от бавните темпове на испанските общински власти. "От 10 месеца съм подал молба за разрешение за малък ремонт на двора и нищо. Мълчание. Но какво да се прави, и утре е ден", утешава се някак Зуека.

Въпреки че от няколко години бившият ководещ на "Господари на ефира" живее и твори в Испания, българските проблеми не спират да го вълнуват.

Той е категоричен, че демонтажът на паметника на съветската армия в София е правилно решение. "Не му е мястото там. Това е символ на едан идеология, която ни е потискала", смята актьорът живописец.

Зуека разкрива, че дори далеч от България не е открил пълната свобода. "Всички ние сме зависими основно от системата - и това са парите. Зависими сме от средата, от приятелите, от семействата си", поясни той.

Днес животът му е посветен изцяло на рисуването. "Не мога да рисувам пейзажи. Основна тема в моите картини са взаимоотношенията между хората", доверява той. 

Ако трябва да изобрази България в едно платно, на него на преден план обаче ще има не само хора, но и животни - кучета, които лаят, камили, дори кит с крака... "Тези хора, които са горе, духовните, ще имат едни изражения, а онези, на земята, други", определи Зуека.

"Изобщо не са прави говорещите, че в България нищо не се е променило. Напротив, много неща се промениха за тези 34 години преход. Да, останаха паразити, но това се дължи на фалшивия преход. Ако преходът беше истински, нямаше да е така", сигурен е шоуменът.  

Той не съжалява, че е избрал да се пресели в Испания, тъй като има възможност да разполага с времето си почти изцяло за творчество. "Сутрин задължително се разхождам по брега на морето с кучето Кариньол. След час сън, който също е задължителен за мен, рисувам до след полунощ", описа всекидневието си Зуека. 

За съжаление испанският му по негови думи все още е на "магазинно ниво", защото комикът не не излиза често на събития, а предпочита да общува с четката и статива в тишината на ателието си.