Зукърбърг: Фейсбук може да се намеси в политическите избори в САЩ

Компанията беше обвинена, че е помогнала на Тръмп да спечели през 2016 година чрез дезинформация

Свят
13:41 - 21 Май 2020
2223
Зукърбърг: Фейсбук може да се намеси в политическите избори в САЩ

Създателят на Фейсбук - Марк Зукърбърг, изрази увереност, че компанията му може да предотврати опитите да повлияе на политическите резултати от президентските избори в САЩ през ноември тази година, предава AFP.

Зукърбърг заяви в интервю пред BBC, че социалната мрежа е по-добре подготвена за противодействие на онлайн кампании за дезинформация, но призна, че Фейсбук е „изостанал“ по време на изборите през 2016 г., които спечели Доналд Тръмп.

„Страните ще продължават опитите си да се намесят и ние ще имаме проблеми с това, но научихме много от 2016 година и съм напълно уверен, че ще можем да защитим интегритета на предстоящите избори“, заяви той.

Зукърбърг определи предотвратяването на избирателната намеса като „малка надпревара във въоръжението“ срещу страни като Русия, Иран и Китай.

„Франс прес“ припомня, че Фейсбук , която са публикували чуждестранни правителства на платформата.

В показанията си пред Сената на САЩ през октомври 2017 г. фейсбук заяви, че подкрепеното от Русия съдържание е достигнало до 126 милиона американци на неговата платформа по време и след гласуването през 2016 г.

В тях Зукърбърг изказва предположение, че има 120 фалшиви подкрепяни от Русия страници, създали 80 хиляди публикации по време на кампанията между Тръмп и бившия държавен секретар Хилъри Клинтън.

Запитан за подхода на Фейсбук към дезинформацията по време на настоящата коронавирусна криза, той заяви, че компанията ще премаха съдържанието, което представлява „непосредствена вреда“ за всеки потребител.

Фейсбук свали твърдението на бразилския президент Жаир Болсонаро, че учените са „доказали“, че има лек за коронавируса.

„Това очевидно не е вярно и затова го свалихме. Няма значение кой го казва“, обясни Зукърбърг.