Зукърбърг, кога ще отрежеш и Мангъра и Жоро Дантелата?

Социалните мрежи трябва да наложат още по-жестока цедка за словесните полюции на безбройните си потребители

Коментар
16:01 - 18 Януари 2021
14218
Зукърбърг, кога ще отрежеш и Мангъра и Жоро Дантелата?

Много се възпалиха българските болшевико-тръмписти от факта, че щатските технологични гиганти решиха да резнат пискливото гласче на бившия обитател на Белия дом Доналд Перчема и запяха конспиративни маршове за либерален фашизъм. Без да си дават сметка, че точно това е същността на демокрацията – една частна компания има пълното право да откаже услугите си на човек, когото смята за добре оформен идиот, независимо дали е президент, папа, пророк, писател, педераст или обикновен пезевенк.

Свободата на словото е широкообхватно понятие, но за разлика от човешката глупост, съвсем не е безгранична. Представете си, че сте дребен, български вариант на Марк Зукърбърг, само че вместо мултимилиардна високотехнологична компания, притежавате гаражно магазинче за алкохол, цигари, хляб и мармалад. В последните седмици в бизнес средището ви от 6 квадрата се мъкне смърдящ на джибри клошар, крещящ на висок глас пиянски лозунги, който със замъглени от алкохола сетива събаря чипсовете от стелажите, рита бутилките с минерална вода, а понякога пощипва и кварталните лелки на опашката. Ще го изхвърлите на улицата като мръсно коте, не ли? Без да се притеснявате, че ще ви обвинят в социален дарвинизъм и непредумишлено убийство, защото лишавате наглеца от възможността да си купи насъщния. Да ходи да си го вземе някъде другаде.

Както Тръмп може според Първата поправка на щатската конституция да изказва мнението си по обществени и политически въпроси, така и фейсбук и туитър са неприкосновени в правото си да решават кой да се възползва от социалните платформи, които са тяхна интелектуална собственост. Си Ен Ен не излъчва наркомански клипчета с Майли Сайръс, „Фокс Нюз“ не показва заголените, увиснали бозки на Мадона, „Джаз ФМ“ не пуска песни на Емилия, „Енимъл Планет“ не предава футболни мачове. Става въпрос не за цензура, а за медиен профил. Ако някоя тема, събитие или личност не съвпадат с програмната ти схема, имаш право да ги игнорираш и това не се нарича фашизъм, а профилиране. Учи се в първи курс във Факултета по журналистика. И малко във втори.

Уви, за конспираторите с партийни книжки и у нас Дълбоката държава се опитва да унищожи Доналд Тръмп така, както сее рак и коронавирус с 5G мрежите си. Добре, че ако го закъсаме съвсем, ще можем да се скрием в Балчик или Мездра, които далновидно забраниха на своя територия тези кули на Сатаната, тези метални еманации на новия световен ред.

Вижте, и аз по принцип съм либерален демократ, но смятам, че социалните мрежи трябва да наложат още по-жестока цедка за словесните полюции на безбройните си потребители. Абсурдно е хора без образование, морални спирачки, а често и без капчица здрав разум, да разпространяват скудоумните си идеи без никакъв контрол на качеството. Продавачки на зеленчуци и фризьорки да се изказват за клинични изпитания на ваксини, футболисти на коментират обществено-политически процеси, а чалга певици – макроикономически мерки.

Психотични егоманиаци като доц. Мангъра да заливат стадото с фалшива статистика, а ченгета от кариерата като Жоро Дантелата да пеят дитирамби за диктаторски режими. Така че, Марк Зукърбърг, послушай ме, все пак съм ти батко. Сложи някакъв филтър, ако не искаш да бъдеш запомнен не като гений, а като символ на мултинационалното вдебиляване и разпада на цивилизацията. Все още не е твърде късно.

А на нашите радетели за свобода ще кажа, че цензура е, когато властта ограничава правата на личности и частни сдружения. Когато се случва обратното - а именно те да не позволяват на властта да си развява коня и да дрънка глупости, се нарича демокрация. Но тези принципи в Москва и АОНСУ не се изучават.