ЗВЕЗДА: Наплив за селфи с генерал Мутафчийски (СНИМКИ)

Най-рейтинговият мъж в държавата откри лаборатория за изследване на коронавирус в Пловдив

Актуални новини
14:25 - 15 Април 2020 (обновена)
3701
ЗВЕЗДА: Наплив за селфи с генерал Мутафчийски (СНИМКИ)

На мода вече не е селфито или снимка с президента Румен Радев или с премиера Бойко Борисов, а с шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Както показват социологическите проучвания в момента той е мъжът с най-висок рейтинг в държавата. А днес по време на откриването на новопостроената лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус професорът бе заобиколен от десетки желаещи да се снимат с него и да получат автограф. Тя се намира на територията на университетската болница "Свети Георги". 

Неотдавна ген. Мутафчийски даде Пловдив като лош пример за неспазване на противоепидемичните мерки. Сега обаче го похвали. "Това е уникален град. За много кратко време от гола поляна успя да изгради такава лаборатория. След като коронавирусът отмине, дай Боже, тя ще остане. В началото на пандемията у нас имаше само една референтна лаборатория, а сега вече са 18", посочи той, цитиран от в. "24 часа".


Целият екип, който ще извършва пробите, начело с доц. Мария Атанасова, се снимаха с генерала пред лабораторията. Кметът Здравко Димитров също направи няколко кадъра с най-рейтинговия мъж в държавата. Към него се включи и шефът на пловдивския гарнизон генерал Явор Матеев. Областният управител Дани Каназирева също пожела да се снима с Мутафчийски. Стефчо Автографа пък беше на седмото небе, след като получи подпис от генерала.


Пловдивският митрополит Николай и професорът също обмениха няколко думи. Ген. Мутафчийски специално се обърна и благодари на бизнесмена Георги Гергов, който даде 300 000 лева лични средства за построяване на лабораторията.


"Пловдив показа, че е много единен и особен град - еталон за това, което може да се случи. От гола поляна изгради лаборатория, която е от най-модерните в страната", посочи проф. Мутафчийски. Според него такива придобивки все повече ще са нужни, защото дори и да отмине COVID-19, човечеството винаги ще е изправено пред инфекциозни болести, нови и мутирали вируси. Той отбеляза, че в момента получаваме важен урок, макар че на този етап България добре се справя и е с малко жертви.

Митрополит Николай извърши освещаването.  "Успокой, Господи, тревогите и изцери заболелите от този вирус, който предизвика толкова страдания", отправи гореща молитва владиката.

"Всички проби в тази лаборатория да са отрицателни", пожела той. Дядо Николай също се обърна към Георги Гергов, като му каза, че е богат човек, но ръката, която дарява, е благословена.


Снимки: Руслан Йорданов, в. "24 часа"