Звездата на Белмондо угасна тихо, но той винаги ще блести в сърцата на хората (СНИМКИ)

Нещо за четене
18:17 - 06 Септември 2021
8984
Звездата на Белмондо угасна тихо, но той винаги ще блести в сърцата на хората (СНИМКИ)

Жан-Пол Белмондо почина днес в дома си в Париж. Легендата на френското кино се е снимал в 80 филма. Незабравими ще останат ролите му във филми като "До последен дъх" и "Гиньоло", в който виси от хеликоптер над Венеция.

Името на Жан-Пол Белмондо се свързва с френската нова вълна в киното от 60-те години на XX в. Играе във филми на Ален Рене, Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар.

Той е роден на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптора Пол Белмондо. Не се представял добре в училище, а се занимавал главно с бокс и футбол. Родителите му се развеждат, а мечтата му била да стане актьор.

Париж по това време е един от градовете, които давали най-добра възможност за реализация в Европа и Жан се възползва от това, като записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория.

Първата му роля е на Д'Артанян в "Тримата мускетари" от 1959 г. Световна известност придобива с "До последен дъх" и "Лудият Пиеро".

Още няма 27 години, когато Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма „До последен дъх“. След това участва във философския филм на Жан-Пиер Мелвил - Приест (1960) и в криминалето Fingerman (1963).

През 70-те години на миналия век започва да се снима в комерсиални филми. Голяма част от кариерата му минава в съперничество с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата правят заедно два филма - „Борсалино“ (1970) и „Бащи трепачи“ (1998).

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които той почти винаги изпълнява сам. Един от най-хубавите филми с негово участие е "Професионалистът" (1981), в който той изпълнява ролята на френския таен агент Жос Бомон. Автор на музиката е друг световен талант - композиторът Енио Мориконе.

С напредването на възрастта Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

През 2001 г. актьорът получава тежък инсулт, вследствие на което дясната му половина е парализирана, но се възстановява напълно и даже снима филм - "Мъж и куче" (2007).

Първата му съпруга е Елодия Константин, с която се женят през 1953 г. и имат три деца - Патрисия (1958), Флоранса (1960) и Пол (1963). Пол става пилот от Формула 1, а Патрисия умира през 1994 г. при пожар. През 1966-а след афера с Урсула Андрес, разкрита от пресата, Белмондо и Елодия се развеждат.

През 1989 г. на Откритото първенство на Франция Белмондо се запознава с Натали Тардиве, за която се жени през 2002 година. На 13 август следващата година се ражда и четвъртото му дете - Стела.

"Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно", съобщи адвокат Мишел Годест пред агенция АФП.

Снимки: AFP и AP