Звездата в ските Шифрин изпробва снега в Банско (ВИДЕО)

Спорт
21:25 - 21 Януари 2020
2854
Звездата в ските Шифрин изпробва снега в Банско (ВИДЕО)

Голямата звезда на алпийските ски Микаела Шифрин опита снега в Банско в компанията на майка си Айлин и един от треньорите си. Американката обаче направила разходка, а не тренировка в планината.

“Много съм развълнувана, че ще карам в Банско. Пистата ми изглежда доста технична, което е много добре за мен. Фактът, че всички ще карат в България, говори, че имам добри шансове”, заяви тя на официалната страница на американската федерация.

Шифрин е единственият скиор в историята, който е печелил всички дисциплини в световната купа, включително и паралелните. Тя за пореден сезон е водач в генералното за световната купа, като това накара дори Петра Влъхова да стартира под Тодорка. По принцип словачката избягва скоростните дисциплини. Вече всички отбори пристигнаха. Една от фаворитките София Годжа от Италия за втори път е в България, но за първи в Банско.

“Карах на една европейска купа в Пампорово, но сега не знам какво да очаквам. Всички се изразяват различно за пистата. За едни е бърза, за други - технична. Ще мога да кажа, когато я опитам. По принцип първата част от сезона бе доста слаба за мен и се надявам да го преобърна в България”, каза на летището олимпийската шампионка в спускането от ПьонгЧанг.

София има 4 победи в световната купа в спускането и 3 в супергигантски слалом. Точно тези дисциплини са в програмата в Банско. България няма да има представителка заради твърдото изискване на международната федерация в скоростните дисциплини да имаш под 80 точки. Ева Вукадинова е направила опит да го постигне, но е стигнала само до 98 и правилникът не дава право да участва.

312 тона е само оборудването, което е докарано от Австрия, Германия, Италия и България в Банско за състезанията от световната купа. За трета поредна година операцията се прави от благоевградската фирма “Транспрес”.

Цялото спортно оборудване на ски елита е превозено до 1620 метра надморска височина. Доставени са и всички елементи за трибуните, съоръженията за спортистите и обезопасителните ограждения.

Съобразно спецификите на високия терен и активния сезон екипът на компанията се погрижи доставката да бъде извършена безопасно и в делничен ден, за да не затруднява допълнително трафика към зимния курорт. Заради липсата на втори лифт огромна част от туристите се превозват с шатъли до Бъндеришка поляна.

Във вторник например опашката на лифта изчезна около 13,30 часа.

До средата на февруари ще приключи и обратният процес на разглобяване на цялото оборудване и транспортирането му обратно.