Звезди пеят в Перник в подкрепа на единственото родилно в региона

300 000 лева са нужни за основен ремонт на АГ отделението в болница "Рахила Ангелова"

Топ
08:03 - 13 Декември 2019
3068
Звезди пеят в Перник в подкрепа на единственото родилно в региона

Голям благотворителен концерт в подкрепа на Акушеро-гинекологичното отделение в най-голямата пернишка болница "Рахила Ангелова" ще се състои довечера в града. В зала "Борис Гюдеров" перничани ще се насладят на изпълненията на Поли Генова, Мариана Попова, актьори от сериала "Откраднат живот", Невена Пейкова, Ива Давидова, Валерия Момчилова, Маги Йорданова, рок и хип-хоп групи, различни музикално-танцови формации и др.

Инициативата е на две млади майки - Катрин Богданова и Венеция Любенова, избрали да родят бебетата си не в близката столица, а в родния Перник. Те са се заели с непосилната на пръв поглед за две жени задача - да съберат необходимите 250 000 - 300 000 лв. за основен ремонт на единственото гинекологично отделение в региона.

"Пернишката болница е с традиции. Имаме прекрасни лекари, които заслужават да работят при много по-добри условия. Нашата кампания е поредният жест на благодарност към тях", споделят ентусиазираните жени.

Пернишката болница разполага с модерни родилно и неонаталогично отделение, съперничащи на най-добрите частни клиники в София. Не такава обаче е ситуацията с Акушеро-гинекологичното отделение, което не е ремонтирано от 40 години. Обстановката е потискаща, леглата са стари, подът е нацепен, дори електрическата инсталация е външна, разказа Венеция. "Как при наличния дискомфорт младите лекари, така необходими на града, да изберат Перник", притеснени са двете майки.

Според началника на отделението д-р Ивайло Лазов ремонтът не е осъществен досега по финансови причини. По думите му парите, които постъпват от клиничните пътеки отиват за заплати и храна, за инвестиции не остават. Той увери, че въпреки липсата на обновителни дейности, персоналът се старае и стерилността и чистотата са много добре поддържани. Грижите за пациентите са на изискуемото ниво, в отделението няма инфекции, категоричен е д-р Лазов. По думите му много остър е кадровият проблем - АГ отделението се обслужва от четирима лекари, при осем необходими. Всички акушерки, с изключение на една, са на пенсионна възраст. В ръцете им проплакват ежегодно около 500 новородени, каза д-р Лазов.

Катрин и Венеция се надяват, ако кампанията им успее, със събраните средства отделението да се модернизира, да привлече млади лекари и така да се предотврати евентуалното му закриване.
"Въпреки близостта до София, не може да се разчита единствено на столични клиники в по-трудни ситуации. Не винаги здравословното състояние позволява транспортиране на болния", обясняват двете майки.

По предварителни разчети при модернизация на отделението ще се практикува лапароскопска и хистероскопска оперативна дейност. Подобна възможност е привлекателна и стимул за младите лекари, защото очертава перспективи за развитие пред тях, споделят инициаторките. Двете дами вече са създали фондация, носеща фамилиите им и са открили дарителска сметка. На призива им за съпричастност веднага се отзовали столични проектанти и архитекти, които огледали отделението и се ангажирали да предоставят безплатен проект за бъдещия ремонт.

Екипът на Сатиричния театър също се присъединил към благотворителната акция. След изиграното на 11 ноември представление на "Вечеря за тъпаци" директорът на театъра Калин Сърменов се обърнал с призив към зрителите да проявят съпричастност към дарителската кампания. Още същата вечер били събрани 1 007 лв., които са предадени на инициаторите на акцията Венеция Данаилова и Катрин Богданова.

Откликнало е и Пето СУ "П. Р. Славейков" в Перник, за каузата са привлечени и представители на местния бизнес. Предложение за участие в кампанията е изпратено на всички общини, които са акционери в пернишката болница и предстои да бъде разгледано от общинските съвети.
Катрин и Венеция досега са провели три кампании в помощ на местното здравеопазване. Със събраните средства са закупени и работят два апарата в предродилна зала, ЕКГ апарат, инфузионни помпи, пералня и сушилня за неонатологията, обособени са боксове за новородените, дарени са инхалатори за детско отделение, дрехи и играчки за най-малките пациенти.