Звездите полудяха по коли на ток

Александър Сано, Ваня Джаферович, Иван Христов, Сашо Кадиев, Наум Шопов, Жаси от „Сделка или не”, Антония Петрова и „ергенът” Виктор вече се придвижват с електромобили

Нещо за четене
14:55 - 02 Февруари 2023
6123
Звездите полудяха по коли на ток

Все повече хора в България се интересуват от електромобили. Някои го правят заради модата, други – заради по-ниските разходи за зареждане и безплатното паркиране в центъра на София, а трети просто искат да са еко. Тази тенденция не подмина и родните знаменитости, които бавно, но сигурно също сменят бензиновите и дизеловите си возила с такива на ток, пише „Уикенд”.

Пръв обърна гръб на колите с конвенционални двигатели тв продуцентът Иван Христов. Екранната половинка на Андрей мисли с няколко хода напред и от над 4 години не се притеснява от хвърчащи до небесата цени на горива. Иван шофира тъмносин джип „Тесла Модел Х”, който закупи още в края на 2018 г. Мъжът на Ирина Тенчева бе сред първите 100 българи, които притежават колата на Илон Мъск. За удоволствието продуцентът брои около 250 000 лева. Иван поведе крак сред родните звезди, които постепенно се преориентират към возилата на ток.

Иван Христов поведе крак с електромобилите у нас

След него с чисто нова бяла „Тесла” се сдоби и създателят на славното някога супершоу „Невада“ Димитър Станчев. Бизнесменът има шофьор, който го разкарва из София. Станчев се е спрял на „Тесла Модел S”. Модерното возило е произведено в Калифорния от компанията на американския магнат Мъск.

„Електромобилът изминава 450 км с едно зареждане. Има автопилот, с който може да се движи сам, да завива и спира на светофари”, разясняват специалисти. Колата ускорява до 96 км/ч за 3,2 секунди. Моделът е екологичен и икономичен, почти няма разходи за поддръжка, няма данък, гражданската отговорност е около 230 лв. и може да ползва безплатна „синя зона” в цяла Европа.

Димитър Станчев се е спрял на „Тесла Модел S”

Припомняме, че Станчев създава супершоу „Невада” през 1993 г. Той е негов продуцент, а в различни роли се изявяват Къци Вапцаров, Румен Луканов, Ива Екимова, Гала и Албена Вулева. Именно в предаването Станчев среща любовта в лицето на момичето на късмета Ася Петрова, за която по-късно се и жени. През 1997 г. тя става водеща на шоуто „Такси”, което наследява „Невада”. Следват години на телевизионно затишие и няколко нереализирани проекта, преди през 2005 г. Станчев да стане директор на музикалното риалити „Стар Академи”, което просъществува само един сезон в ефира на Нова тв. Днес той е далеч от телевизията и се занимава с бизнес, като не мисли да се завръща към малкия екран и продуцентството.

Актьорът Александър Сано е следващият, който се метна на кола, която не се нуждае от бензин или дизел. Преди няколко години талантът подкара джип „Киа Ниро“ на ток. За автомобила брои над 50 000 лева. Базовата цена на колата е малко под 40 бона. Сано искал вътре да има няколко допълнителни удобства - кожен салон, панорамен покрив и още екстри. Това оскъпило возилото, но не било проблем за актьора, който винаги е казвал, че има достатъчно пари, за да живее добре. Александър не е от актьорите, които се оплакват, че нямат средства, нито пък се облича в „Баленсиага“, „Диор“ и „Шанел“. Точно преди година мъжът на бившата гимнастичка Нели Атанасова призна, че месечният му доход е 9000 лв. Звездата от „Под прикритие“ мисли и за природата и не иска да замърсява околната среда. Затова избира джипът му да е на ток.

Александър Сано е голям фен на колите на ток

Според Сано в електромобилите е бъдещето. Огромен плюс е, че с новата си кола актьорът може да спира, без да плаща синя зона. Както е известно, в София електромобилите паркират безплатно в центъра и околията. Малко повече от 4 години след покупката на електричката Среброто от култовата група „Братя Мангасарян“ никак не съжалява за похарчените си пари за возило – напротив, често рекламира колите на ток. „Аз съм малко като сектант на тази тема“ – признава актьорът, който не крие, че само за първите 3 години е навъртял над 100 000 км. Вече четвърта година пътува на ток и дори убеждава приятеля си Ваня Джаферович да си вземе същото возило.

Семейство Джаферович пътуваха с електричката до Загреб

„Толкова сме щастливи днес с Ваня. Взехме най-правилното решение. Този автомобил е нашата инвестиция за един по-чист свят за нас и децата ни. И не, това не е рекламен пост, не е подарен автомобил! Вложили сме лични средства, а влагането на средства в автомобил не е инвестиция, но в този случай е инвестиция във всичко. Благодарим на Александър Сано за това, че ни насочи в тази посока” – написа в края на 2020 г. Жени Джаферович и гордо позира с новия им електромобил. Семейството се придвижва с „Киа Ниро”. Возилото им е решено в бял цвят и дори по време на пандемията пътуваха с електричката до Загреб. Тогава фамилията призна, че е спестила много пари от гориво, като единственото неудобство е това, че са чакали на зарядните станции, но дори и това не би ги отказало от придвижването на ток.

Преди известно време Сашо Кадиев също подкара БМВ на ток. Синът на Катето Евро крие точно на кой модел се е спрял, но издаде, че се придвижва с електрическа кола. Наскоро водещият на „Преди обед” се оплака, че е закъсал за ток в Северна България. „Викат ми Сашо Екото. Тръгвам на 100% батерия, заредил съм си и си карам до Козлодуй. Стигам в Козлодуй на 50% батерия и си викам идеално, ще мога да си се върна“, разясни тогава той. Кадиев обаче не бил проверил, че в Северозападна България липсват мощни зарядни станции. „Има, но от бавните, 11 киловата“, призна водещият. Но най-забавното тепърва предстои: „Аз съм на АЕЦ-а, отивам да играя в Дома на енергетика с електрическа кола, която обаче не може да зареди, за да се прибера навреме в София”. Екранната половинка на Деси Стоянова все пак успява да намери една от бавните станции, но след като вкарва кабела, разбира, че няма време да чака.

Сашо Кадиев крие БМВ-то, което шофира

Сашо потегля, но електрониката на автомобила вече е взела под внимание падането на външната температура и повишената консумация и дори навигацията предупреждава, че желаната дестинация не може да бъде достигната. „В първия момент малко се притесних, обаче после си викам – ще викна пътна помощ, загасих климатика, сложих само на къси да свети“, разказва той. Кадиев продължава бавно към София, но вижда, че без спирка за зареждане няма да стигне. Спира на бензиностанция във Враца, където случайно среща момче, което го упътва към друга бензиностанция с налична бърза зарядна станция. Втората бензиностанция обаче точно затваря. Един от служителите познава звездата от телевизионния ефир и се обажда на шефа си, който позволява обектът да работи още 40 минути след края на работното време (в 23 часа), за да може Кадиев да вдигне заряда и да се прибере благополучно в столицата. След множество перипетии и доста дълго пътуване Сашо все пак достигнал София и си отдъхнал. Актьорът и тв водещ не се е отказал от возилото си на ток, с което се придвижва в София, но много внимава при по-далечни пътувания и не рискува да шофира към градове, където няма зарядни станции.

Следващият, който се обзаведе с кола на ток, е Наум Шопов. Актьорът си купи бяла „Тесла Модел 3”, като причина за смяната на возилото той изтъкна скъпия бензин. „Искахме да оптимизираме бюджета си и да продадем едната от колите си, като си купим нова и по-икономична. Какъв по-добър избор от „Тесла”?! Едно от най-хубавите неща е, че нямаш ключове – те са в мобилния телефон. Това, разбира се, имат и други автомобили, но тук е на друга степен. Чрез приложението мога да я контролирам от разстояние. Например да променя температурата й. Ако сте човек с фиксиран работен ден, каквито Теа и аз не сме, можете да настроите колата да е готова всяка сутрин в 8 ч. – и като батерия, и като удобства. Тоест зимата я подготвяте да е топла, а лятото – прохладна... Возилото разполага и с още една функция – може да пуска всякакви звуци, които да се чуват извън нея”, заяви синът на актьора Христо Шопов, който е заклет автоманиак. Цената на колата варира между 60 000 и 100 000 лева в зависимост от състоянието и годината й на производство. Звездата от „Откраднат живот” е броил около 100 000 лева, като не крие, че автомобилът му е втора употреба, но на около година-две. Наум и Теа са изключително доволни от колата и не спират да се хвалят колко хиляди са спестили от скъпо гориво.

Наум Шопов не крие страстта си към автомобилите, особено белите

Преди няколко месеца красивата Жасмина Тошкова – Маджид, която стана известна като секси асистентката на Румен Луканов от „Сделка или не”, се сдоби с нов „Мерцедес EQS”. Това е първият изцяло електрически луксозен седан на автомобилния гигант, чиято премиера у нас бе преди по-малко от година. Блондинката пък е сред първите притежателки на скъпарското возило, чиято цена е около 300 000 лева. S-класата на Жаси може да изкара с едно зареждане пробег до 770 километра, а мощността й е цели 523 к.с. Красавицата сама се похвали с колата в социалните мрежи. Автомобилът е подарък за многодетната майка от съпруга й – милионера Ариф Маджид, който държи лиценза за KFC, веригата в предлагането и приготвянето на риба Nordsee и „Дънкин Донътс”.

Жасмина Тошкова шофира „Мерцедес EQS”

Същата кола има в гаража си и Антония Петрова, която не акцентира често над автомобилите на семейството. Съседи на миската издадоха пред „Уикенд”, че преди няколко месеца мъжът на блондинката й е подарил „Мерцедес EQS”.

Последният, който се сдоби с кола на ток, е „ергенът” Виктор Стоянов. От няколко месеца мачото движи с „Тесла Модел 3”. Красавецът се е спрял на забележим червен цвят, но и той не обича да се хвали с автомобила си.