Звездни изпълнители и шедьоври на музиката във Варна

Началото на фестивала на 8 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще е впечатляващо

Култура
16:27 - 08 Септември 2022
2137
Звездни изпълнители и шедьоври на музиката във Варна

Звездни изпълнители и шедьоври на музиката от Моцарт до Пиацола на Европейския музикален фестивал - Варна 2022

Европейският музикален фестивал, който в пандемичните години измести провеждането си през есента, и този път ще поднесе на ценителите изтънчен коктейл от артистични изкушения.

Вярна на принципа да миксира високи образци на класиката с ярки съвременни произведения и експерименти, Мария Кондова, директор на фестивала, е поканила великолепни артисти със силно присъствие на международния подиум, сред които блестят цигуларката Мила Георгиева и диригентът Максим Ешкенази, пианистите Людмил Георгиев и Пламена Мангова, маримбистката Василена Серафимова.

Началото на фестивала на 8 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще е впечатляващо - с концерт, посветен на 20-годишнината от създаването на Оркестъра на Класик ФМ Радио.

Изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио ще изпълнят програма изцяло с музика на Моцарт.  Както Мила, така и Максим са силно свързани с развитието на Оркестъра на Класик ФМ радио и утвърждаването му като един от най-елитните състави на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни успешни изяви с този състав, а общите им проекти се радват на изключителен интерес от страна на публиката. Сега във Варна те ще интерпретират два от най-обичаните цигулкови концерти на виенския майстор – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. Ще прозвучи и увертюра към операта „Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт. Началото е в 19:00.