Звездният отбор на Сатирата се събра на небето (СНИМКИ)

Стоянка Мутафова и Ламбо укротявали страстите в националния отбор по футбол

Култура
18:33 - 07 Декември 2019
31755
Звездният отбор на Сатирата се събра на небето (СНИМКИ)

Звездният отбор на Сатиричния театър, в който играеха Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Димитър Манчев и Константин Коцев, вече се събра на небето. Това е тъжната констатация на всички, които си спомнят една емблематична снимка от преди 35 години. Обективът на известния фотограф Иван Григоров е запечатал усмихнатите лица на шестимата от звездния тим, облечени в спортни екипи и позиращи на Националния стадион "Васил Левски".

Петима от тези велики артисти си отидоха преди години. Към тях, в Небесния театър, на Никулден се присъедини и Стоянка Мутафова. Макар че тя бе най-възрастна от всички актьори от златното поколение на Сатиричния театър – почти на 98 години, Госпожа Стихийно бедствие надживя всички.

Емблематичните ретро снимки на актьори футболисти от различни трупи са направени на 27 март - Международния ден на театъра през 1984 г. По онова време вестник "Поглед" организира зрелищни мачове между артисти и журналисти на Националния стадион „Васил Левски“, на който идват  десетки хиляди запалянковци и просто любопитни зрители.

Снимките на Иван Григоров бяха показани публично миналата година във фоайето на Сатиричния театър по време на изложбата „Всичко е театър 1984".



Отборът на Сатиричния театър дефилира преди приятелския мач между артисти и журналисти на Международния ден на театър 27 март през 1984 г.


Отборът на комиците е воден от Никола Анастасов, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Константин Коцев и Димитър Манчев. През 1984 г. пък актьорите от Народния театър се появиха с тоги, водени от Стефан Данаилов, зад него е Любомир Кабакчиев. Мачът е открит от Иван Славков-Батето, Вели Чаушев и Николай Николаев - бате Николай.

Иван Славков-Батето дава начало на приятелския мач


По спомени на очевидци най-колоритни били сатириците, които логично обирали и най-много овации на терена. В трупата на Сатиричния театър има заклети фенове на „Левски“ като Георги Калоянчев, Никола Анастасов и Димитър Манчев. Последните двама почти никога не пропускаха да присъстват на трибуната да гледат мачове на любимия си син отбор.

Стоянка Мутафова е вратар, а Георги Калоянчев и Стойчо Мазгалов я пазят никой да не й вкара гол


Стефан Данаилов, който бе звезда на Народния театър, пък бе заклет фен на ЦСКА и бе сред най-известните привърженици на отбора. Той дори бе почетен председател на фенклуба на „червените“ в Народното събрание, създаден от депутатите още през 2002 г. Когато бе в болница преди години Стефан Данаилов дори прати шофьора си да му купи акции на ЦСКА при обявената от клуба инициатива.

Тимът на Народния театър - Стефан Данаилов, Велко Кънев, Михаил Петров, Любомир Кабакчиев


Въпреки футболните си различия обаче актьорите от т.нар. златно поколение в българския театър и кино загърбвали фенските си различия и винаги отивали дружно на стадиона, за да подкрепят националния отбор по футбол по време на важни квалификации в миналото. 

Никола Анастасов, Стоянка Мутафова и Георги Парцалев поздравяват възторжената публика


Преди дни легендата на българския футбол и на "Локомотив" (Пловдив) Христо Бонев разказа пред в. "Марица" как Ламбо свалял напрежението в националния отбор преди важните мачове заедно с колегите си Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Димитър Манчев.

"В националния отбор често ни организираха срещи с актьори от театъра. Идваха той, Парцалев, Калоянчев, Стоянка Мутафова, Нейчо Попов, Димитър Манчев. Стефан Данаилов беше от червената част на актьорската гилдия, а Митко Манчев беше от болните левскари. Заяждаха се на тема отбори повече, отколкото агитките по стадионите. Ние си умирахме от смях. Това сваляше напрежението преди важни мачове", сподели любопитните случки Зума.