Звуците на Земята са като камбана

Атмосферата на нашата планета звъни

Мистика
14:06 - 10 Юли 2020
3734
Звуците на Земята са като камбана

Учени от Хавайския университет и университета в Киото стигат до извода, че атмосферата на нашата планета има свой „звук”. Според изследователите това се дължи на определени вибрации, които донякъде напомнят звън на камбана.

Човешкото ухо не може да чуе подобни звуци, защото те приличат на мащабни вълни ,преминаващи от екватора по цялата планета. Движението на едната част от вълните става от изток на запад, а другата част в обратна посока. Така се създават резонансни вибрации.

Оказва се, че това явление е наблюдавано от учените още през 19 век. Оттогава тази теория е подсилена с нови доказателства и продължава да се допълва. В процеса на изследванията учените наблюдават вълни с различен период - от 2 до 33 часа. Тези вълни се движат в земната атмосфера със скорост около 1,1 хиляди километра в час, което води до един вид „шахматен” модел при разпространението на вълните.

Сега изследователите от Хавайския университет и Киото се подготвят да установят каква е причината за тези „звукови” вълни.