​​​​​​Баня зове премиера Петков: Не искаме към Обзор!

Това едно от шестте села, които участваха в референдум миналата година

Новини
13:39 - 29 Март 2022
2969
​​​​​​Баня зове премиера Петков: Не искаме към Обзор!

Жителите на село Баня излязоха на протест срещу присъединяването на селото им към община Обзор. Това едно от шестте села, които участваха в референдум миналата година, а Росица Ракова, която е представител на инициативния комитет, каза, че това, което се случва, е безумие. 

„Призивът ни е към премиера Кирил Петков, към Асен Василев, към всички от Министерския съвет. Елате и направете анализ! Това, което се случва тук с Натура 2000, с живота на хората, е безумие“, добави тя. 

„Хората от Баня се обявиха срещу решението да бъде отделена нова община с шест села. В референдума са гласували 94 души от имащите 120 право на глас. 30 са били „за“ отделянето, а 64 - „против“, припомня Десислава Генева пред Би Ти Ви.

„Много лъжи и манипулации се изказаха през последната година. Не знам кое и как е законно, но подписката за иницииране на този референдум е за обособяване на нова община с център град Обзор. Никъде в нея не фигурират селата, които евентуално ще бъдат включени в нея“, заяви Росица Ракова.

В същото време кметът на Обзор Христо Янев призова президента Румен Радев да подпише по-скоро указа за отделяне от Община Несебър. 

Над 3000 писма ще бъдат входирани до държавния глава. Всяко от тях съдържа въпроса защо се бави указът за отделянето на Обзор и още шест села в самостоятелна община.

Дата на провеждането на референдума е 28 февруари 2021 г., но след една година и един един месец указ на президента все още няма. Затова и хората са предприели тази инициатива.

Куриерите, които ще занесат писмата на президента, ще пискат и спешна среща с него и правните съветници за решаването на казуса.  

„Молим президента и вярваме в него и в неговата справедливост. Да се спазват законите и конституцията на България. Това е желанието на всички хора от Обзор и селата“, заяви Янев. 

Той беше категоричен, че това не е протест, а инициатива.

Надяваме се президентът да издаде указ, за да имаме по-добро бъдеще, каза кметът на Обзор. Това е желанието на всички хора от града и селата, добави Христо Янев.

„Има инициатива у хората. Събрали са писма и молби към президента. Днес ще се входират. Нямаме отговор, че указ няма да бъде разписан. Затова молим Румен Радев. Вярваме в него и в неговата справедливост. Надяваме да се спазват законите и Конституцията на България, да издаде указ и да имаме по-добро бъдеще! Това е желанието на всички хора от Обзор и селата“, заяви кметът. 

Около 50 души ще пътуват до София с писмата, добави той.