ДБ към ГЕРБ: Няма да подкрепим 1-ия мандат, но можем да работим заедно

Ще намерим решения, стига да имаме воля да ги приложим, увери Христо Иванов

Топ
14:00 - 16 Ноември 2022
1901
 ДБ към ГЕРБ: Няма да подкрепим 1-ия мандат, но можем да работим заедно

ГЕРБ и ДБ провеждат среща в парламента, като част от поредицата, инициирана от партията на Бойко Борисов днес.   

Не виждаме възможност да подкрепим първия мандат, но това не ни пречи по някои теми да работим заедно, заяви Христо Иванов

Това не са открити разговори за подкрепа на правителство с първия мандат, а търсим евентуално консенсус и мнозинства по различни теми. С това уточнение започна разговорът на ГЕРБ с представителите на "Демократична България" в парламента. Десислава Атанасова посочи, че целят открити и коректни разговори по теми, които намират за особено съществени. Вече са проведени срещи ПП, БСП и Възраждане, утре предстоят с ДПС и Български възход. Атанасова смята, че с ДБ нямат червени линии и вече са демонстрирали консенсус по темите за оръжието за Украйна, енергетиката, Плана за въстановяване и това, че са задължили МС да внес евсичко необходими законодателството предложения, както и за вторите осем f-16.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отбеляза, че не се очертва ясна формула за съставяне на кабинет, даже и с втория мандат. "ДБ не е сред очевидните мандатоносители, но е важно да се водят разгвори и да се търсят допирни точки, за да може в този парламент да се предвижат някакви национални приоритети", посочи той. И пак повтори, че няма да подкрепят евентуален първи мандат, но "това не пречи да имаме допирни точки и да работим заедно". Еврозоната и разумната фискална политика също са допирни точки между двете партии.

Иванов отново повтори тезата, че фундаментален критерий, по който ще решават за подкрепа към други партии е борбата с корупцията и отношението към правосъдието. "За нас са важни всички усилия в областта на сигурността, както и икономическите теми. Не просто с един или друг бюджет, а философията, че пред лицето на инфлацията залогът е поддържането на разумна социиална политика и грижа за конкурентноспособността", изтъкна Иванов.

ДБ са загрижени от измененията в Изборния кодекс, не в "едни или други предложения, а от самия процес - има огромно количество предложения между 1 и 2 четене, които прекрояват изборния кодекс". "Няма никакво време за внимателно обсъждане и оглеждане. Бихме очаквали от вас "внимателно да се пипа", заяви Иванов, цитирайки по-ранно изказване на Тома Биков. Иванов смята, че има отстъпление от теми като уреждането на изборен район "Чужбина" и отново настоя за повече време за обсъждане. Моля ви да осъзнаем, че не може с таква скорост да приемем такъв обем изменения, защото изглежда като промени с ритник", обърна се той към ГЕРБ.

Дори когато правим грешки, пак го правим заедно, заяви Делян Добрев докато представяше енергийните приоритети на ГЕРБ. Той посочи, че с ДБ твърде често имат сходни законопроекти в тази сфера. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова за конструктивен разговор по социалните теми и пенсиите. Тя отвори и темата за реформите в съдебната система, на която ДБ особено много държат. 

Когато говорим за списъци във връзка с антикорупционната комисия и нужда от правосъдна реформа, няма да подминем и темата за есемесите, как изпълнителната власт арестува с есемеси. Важно е да имаме един и същ критерии, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ.

Нашето предложение е да се концентрираме върху институционалните решения. Неприемливо за вас вероятно е главния прокурор да се избира от парламента, заяви Христо Иванов. 

Трябва да имаме ясни международни стандарти, препоръки на Венецианската комисия. Ако сме сигурни, че отваряме тия теми и стъпваме на стандарти, ще намерим решения, стига да имаме воля да ги приложим, увери шефът на ПГ на ДБ.