Експерт пред Lupa.bg: Осигуряван ли е достъп до СРС-та на първите мъже в държавата?

Политика
15:44 - 27 Май 2021
4892
 Експерт пред Lupa.bg: Осигуряван ли е достъп до СРС-та на първите мъже в държавата?

Сегашният скандал със СРС, според който са били подслушвани 32 опозиционни политици, ако наистина вярно, е само капка в морето на фона на това, което действително е ставало през последните 10 години. Това заяви пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов по повод твърденията на ген. Атанас Атанасов, че са били подслушвани политици от опозицията.

"С идването на първото правителство на ГЕРБ на власт през юли 2009 г. избухнаха няколко скандала, касаещи предишното правителство на Станишев, след това през 2011 г. избухна аферата “Мишо Бирата” - „Ало Ваньо”, последвана от "Ти си го избра”, ”Двете каки” и др. Основният скандал касаеше изчезването на секретен доклад от 2008 г. на ДАНС до тогавашния министър- председател Станишев, съдържащ пикантни детайли за известни магистрати, политици, бизнесмени и журналисти", припомни Атанасов.

През този период „безмилостните” бойци на невидимия фронт активно участваха и организираха преразпределението на икономическия ресурс, създаваха нови лица на хората от борческите групировки, укрепваха и доразвиваха контрабандните канали, дърпаха конците в съдебната власт.

В информационни фондове на МВР и службите за сигурност се намира огромно количество чувствителна информация за основните „играчи” на икономическата и политическа сцена в България.

В началото на 2011 г. тогавашния депутат Яне Янев, оглавяващ комисията за борба с корупцията в 41-то НС , зададе въпрос на премиера Бойко Борисов, дали знае кой е агент „БУДА” във връзка с публикации в пресата, че той е бил регистриран като секретен агент на ЦСБОП.

„Тези случаи, както и разбирайки какво „богатство и зависимости” се намира в информационните фондове на МВР и другите служби, кара силовия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов безцеремонно и грубо да започне да ги придобива. За целта разпорежда да бъде издадена ИНСТРУКЦИЯ №3261 от 2011 г. на МВР и ДАНС, касаеща достъпа на ДАНС до информационните фондове на МВР. С тази инструкция се позволява на служителите от ДАНС да извършват справочна дейност безконтролно - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата при спазване на принципа „необходимост да се знае”, по начин, непозволяващ разкриване на интереса на ДАНС, без да се дава обяснение на МВР за кого и защо е необходима тази информация - чл.4 от Инструкцията. Справочната дейност на служители на ДАНС в информационните фондове на МВР се осъществява от автоматизирани работни места, разположени в помещения на ДАНС – чл.6 ал.1 от същата Инструкция. По този начин МВР първоначално не може да разбере кога, от кого и за какво е изтегляна информацията. А чрез чл. 8 ал. 1 дори е дадена възможност служители на ДАНС да правят „въвеждане , актуализиране и заличаване на информация. Само може да гадаем как това се е прилагало – какво е „актуализирано” и заличено“, коментира експертът.

„Още по-скандална е НАРЕДБА №Із- 29, касаеща предоставяне на информация от Специализираната Дирекция „Оперативни технически операции”-СДОТО, влизаща тогава в състава на МВР (бел. р. сега самостоятелна като ДАТО), отговаряща за прилагането на СРС от МВР, държавни органи и организации. Тази скандална Наредба заобикаля Закона за СРС, определящ строго ограничен кръг лица, които могат да я получават и предоставя възможност секретна и чувствителна информация, придобита чрез средствата и методите на службата, да бъде достояние на широк кръг лица от други държавни органи и организации, нямащи право на такава информация. Основната цел на тази Наредба, издадена от Цветан Цветанов като вътрешен министър, е да може тогавашният министър-председател и тесен кръг от държавните органи и организации да четат „официално“, (но заобикаляйки закона) СРС-та за лица, които ги интересуват.

Ако се видят интервютата на Борисов от този период, ще се установи, че той предварително, дори преди услужливата прокуратура, показва завидна информираност по много скандални случаи, свързани с арести и течове на СРС-та. За подобни „течове” официално бе осъдена само една служителка на ДАТО на средно ниво – инспектор разузнавач Антоанета Първанова, която през 2013 г., възползвайки се от вратичките в тази Наредба, бе заловена, че срещу суми от 500 до3000 лева „информира“ заинтересовани лица дали за тях се прилагат СРС-та.

Разбира се през различни периоди тези Инструкции и Наредби търпят корекции за ограничаване и регулиране достъпа до такава информация, а в последствие са отменени, без много обяснения. Но за първоначалния период на тяхното действие е „източена” огромна по обем информация, което обяснява какво държи в зависимост огромен кръг политици, магистрати, бизнесмени, журналисти и обикновени граждани дори в днешно време“, анализира Иво Атанасов.