1 000 лв. за новородено в Созопол! Но поне единият родител да има средно образование

Новини
21:21 - 27 Октомври 2021
3894
1 000 лв. за новородено в Созопол! Но поне единият родител да има средно образование

Общинският съвет в Созопол промени критериите, по които родителите на новородени деца получават финансова помощ от Общината. Сред изискванията вече е поне единият от родителите да има средно образование, както и двамата да са навършили пълнолетие. Отпада изискването за поне 5-годишен срок, в който кандидатите да имат настоящ адрес на територията на община Созопол.

Темата с раздаването на финансовата подкрепа стана повод за дълга дискусия, в която съветниците изразиха полярни мнения.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев уточни, че промяната важи за новородени от 1 януари 2020 г., за да няма ощетени заявители. Помощта остава в размер на 1000 лв., както досега. Срокът за подаване на документи е 1 януари 2022 г.

Съветници изразиха съмнения дали няма предпоставки за използване на двойно финансиране от различни общини от кандидатите, тъй като отпадането на изискването за уседналост и посоченият дълъг срок можело да бъдат предпоставка за злоупотреби. Кметът Тихомир Янакиев заяви, че няма постъпили такива сигнали. Когато се отпускат помощи, може да се обвърже с декларация за невъзможност за получаване на двойно финансиране, като кандидатите си носят отговорност, ако го нарушат, даде предложение той и бе подкрепен от председателя на Общинския съвет Георги Пинелов в това.

Кметът добави, че отпадането на изискването се прави заради студенти или работещи местни жители, за които се е налагало да имат настоящ адрес на друго място в посочения срок, но са си от община Созопол и отказ на финансова подкрепа за тях е несправедлив.

„Редно е все повече хората да се стремят и да ги стимулираме да завършват средното си образование, за да имат отговорно майчинство и бащинство. Така е честно и почтено. Според юристите, няма конфликт на интереси по тази точка. Тя не затормозява и не дискриминира никого. В България образованието е безплатно. Който има желание, носи отговорност към себе си, към обществото, семейството си и своите деца, се стреми да се образова“, каза Тихомир Янакиев, цитиран от Флагман.

Анета Филипова от БСП, която е с 40 години стаж в системата на средното образование, подкрепи внесените предложения и се изказа емоционално.

„Повечето хора, за които говорим, използват отпуснатите пари, за да правят пищни тържества, след което по мои наблюдения живеят на семейни начала без бракове и майките получават и помощи за самотни майки. Използват по всякакъв начин да доят държавата и разчитат изцяло в живота си на помощи от съвестни данъкоплатци“, каза Анета Филипова.

Тя се аргументира, че само с обвързването със средното образование народът ни и жителите на община Созопол от всякаква възраст ще постигнат онзи момент на мислене, който ще ги накара да разберат, че грижата за държавата е грижа за себе си. Не може да искаш нещо за себе си, без да даваш нищо, каза Анета Филипова.

Изключително важен е моментът за производство на принадена стойност, а да работиш нещо добре заплатено и да я даваш на държавата, това значи да се образоваш, добави тя.

В нашата община нуждата от образование е вопиюща, каза Филипова.

Тя даде пример с Община Русе, където помощите са в размер на 160 лв. и призова хората в Созопол, които питат за награда – да погледнат наредбата на Община Пловдив, която е обвързана с образователния статус на всеки, който кандидатства.

Промените се приеха с 13 гласа „за“, а 4 от присъстващите съветници се въздържаха.