1% ДДС върху основни храни в Турция
Значително повишаване на цените отчитат и в Кипър
Президентът на Турция Реджеп Ердоган намали ДДС върху млечните продукти, плодовете, зеленчуците и други основни храни от 8 на 1 процент. Мярката идва на фона на най-високата от 20 години инфлация на годишно ниво - 48% през януари.
Миналият месец президентът смени ръководителят на държавната статистика за четвърти път от 2019-а година.
Турските медии съобщават, че Ердоган е бил недоволен от процентите на инфлацията, които държавната статистика публикува.
Според опозицията и опоненти на Ердоган официалните цифри са значително занижени и не отразяват реалността.
Значително повишаване на цените на основни хранителни стоки в Кипър през последния месец показва проучването на Службата за защита на потребителите към търговското министерство. В същото време земеделските производители настояват за държавна помощ заради огромните щети върху реколтата им от екстремните метеорологични условия през януари и новите цени на горивата.
Основни за трапезата зеленчуци, риба, мляко са поскъпнали най-много за един месец, от 12 януари до сега. Наблюдението на пазара от Службата за защита на потребителите обхваща стоки в 39 големи и малки супермаркети в цялата страна.
Най-висок ценови скок е регистриран при доматите – над 200%. Оранжерийните краставици струват със 170% повече през февруари в сравнение с януари. С 23% по-скъпи са картофите.
С почти 10% повече в рамките на последния месец плащат домакинствата за 10-десеткилограмова газова бутилка, масово използвана в Кипър.
Покачването на цените на зеленчуците, картофите, цитрусовите и други плодове в голяма степен се дължи на значителните щети по реколтата, нанесени от неблагоприятното време през януари, коментират от земеделското министерство.