10 000 парижани се закичиха с мартеници

Българският клтурен институт раздаде бяло-червения символ на емблематични места във френската столица

Новини
10:35 - 01 Март 2020
3117
10 000 парижани се закичиха с мартеници

Българският културен институт в Париж зарадва жителите и гостите на града със своя символ на здраве и сила и разказа за българската традиция, съобщи "24 часа". Над 10 000 парижани и чужденци от различни държави закачиха на китките си днес във френската столица червени и бели сплетени конци и станаха част от българската традиция. 
 
В градска акция "Мартеница от България", инициатива на Българския културен институт в Париж, бяха раздадени хиляди български мартеници, а доброволци разказваха на любопитните жители и гости на града историята на една от най-старите ни традиции и съвременно послание на този обичай.

На няколко емблематични за Париж места, между които площада Трокадеро срещу Айфеловата кула, артистичния квартал Монтмартр и базиликата "Сакре кьор", излезлите на разходка в неделя получиха мартеници-гривни с пожелание за здраве и надежда. Всеки получи и картичка с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели нишки на два езика - френски и английски.
 
Проектът "Мартеница от България" е инициатива на Българския културен институт в Париж и следва каузата на институцията за популяризиране на съвременната култура на България, както и традициите на страната по достъпен и модерен начин пред широка международна публика.

От 2017 г. мартеницата е вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите държави, които споделят обичая - България, Румъния, Молдова и Македония.
 
Макар за произхода на мартеницата ("мартинка" в Македония и "мартишор" на Север) да се спори, а легендите около нея да са различни, българите, македонците, румънците и молдовците си разменят вплетени бели и червени конци от прежда на 1 март в очакване на пролетта. "Мартеница от България" е градска акция, насочена към максимално широка публика. Искахме да разкажем и покажем по достъпен и интересен начин един български обичай, част от традиционната ни култура в неговия съвременен вид, разказа пред "24 часа" Десислава Бинева, директор на културния ни институт в Париж.
 
По думите ѝ, хората реагирали с любопитство и радост. "Повечето веднага ги сложиха на китките си, питаха за символиката, искаха да знаят повече. Някой дори ни разказаха свои истории, свързани с България, други пък споделиха, че вече ще свързват страната ни с доброто послание на мартениците. Много е интересно как през неформалната им форма, тази акции много лесно прекрачват от забавната част към същинската информация, която всъщност разказват", сподели Бинева.