10 държави, 7 самолета, 26 души - най-голямата размяна на затворници между Запада и Русия

Според турския телевизионен канал Ен Те Ве (NTV) размяната се извършва на летището в Анкара

Украйна
20:12 - 01 Август 2024
2057
10 държави, 7 самолета, 26 души - най-голямата размяна на затворници между Запада и Русия

Националната разузнавателна организация на Турция МИТ днес проведе най-мащабната операция за размяна на затворници в последно време в Анкара, потвърдиха пред БТА от Дирекцията по комуникации към турското президентство.

По време на акцията е извършена размяна на 26 затворници от затвори от седем държави (САЩ, Германия, Полша, Словения, Норвегия, Русия и Беларус).

В рамките на операцията затворниците са транспортирани до Турция със седем самолета, включително два от САЩ и по един от Германия, Полша, Словения, Норвегия и Русия.

Десет затворници, сред които и двама непълнолетни, са изпратени в Русия, тринадесет затворници - в Германия, трима затворници - в Съединените щати.

Сред затворниците са журналистът от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович (на основната снимка) и американският морски пехотинец Пол Уилън, лишени от свобода в Руската федерация, германецът Рико Кригер, лишен от свобода в Беларус, руският дисидент Иля Яшин, излежаващ присъда в Русия, и полковникът от ФСБ Вадим Красиков, лишени от свобода в Германия.

Пълният списък на разменените лица все още не е ясен. По-рано медии съобщиха за евентуално между 20 и 30 души политически затворници в Русия, които ще бъдат предадени на Запада. 

Русия, като част от размяна на политически затворници, ще освободи опозиционера и журналист Владимир Кара-Мурза, осъден за „държавна измяна“, написа Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

През последните няколко дни около 10 известни политически затворници са изчезнали от затворите, съобщиха руски независими медии.

Опозиционерът Кара-Мурза чака своя ред

Списъкът на подготвяните за размяна включва няколко категории: хора, свързани с Антикорупционния фонд на Алексей Навални (ФБК), американски граждани и група руснаци, осъдени за разпространение на "фалшиви новини за армията", пише "Медиапул".

Ще бъдат разменени и много жени и възрастни мъже. Все още няма информация дали руският журналист Иван Сафронов, осъден за държавна измяна, е включен в списъка.

"Все още не казваме нищо по тази тема", отговори представителят на Кремъл на молба да потвърди или отрече съобщенията на турския телевизионен канал Ен Те Ве (NTV) за факта на размяната на летището в Анкара.

В сряда стана известно, че полети от специалния отряд на Русия, който обслужва Кремъл и правителството, пристигат в районите, където се намират някои политически затворници. Те са били използвани за транспортиране на политически затворници от отдалечени региони на Русия, за да не ги превозват с редовни полети и да пазят секретност. 

Според турския телевизионен канал Ен Те Ве (NTV) размяната се извършва на летището в Анкара.

Русия ще получи Александър Виник, Владислав Клюшин, Вадим Конощенко и Максим Марченко. Преди ден информация за тях изчезна от публичната електронна база данни на Федералното бюро на затворите на САЩ, която позволява да се определя мястото на задържане на затворници.

Сред освободените от Русия ще бъде и руско-американската журналистка Алсу Курмашева.

Осем души ще се върнат в Русия, включително и свързани с разузнаването. Сред тях, според CBS, е офицерът от ФСБ Вадим Красиков, осъден в Германия на доживотен затвор за убийството през 2019 г. на бившия чеченски и грузински командир Зелимхан Хангошвили в Берлин.

"Това е най-сложната размяна в американо-руската и дори в съветската история“, каза телевизионният водещ на CBS, цитирайки американски служители. Особено защото това не е традиционен обмен на шпиони, който многократно се практикуваше в съветско време. Сега много американски ведомства участват в преговорите с Русия, включително Белия дом, Държавния департамент и ЦРУ. Американските власти няма да коментират официално процеса, докато не приключи. 

Месеци наред се водеха сложни и тайни преговори, представители на САЩ посещаваха различни страни, за да предложат обмен на хора, от които Москва би се заинтересувала, съобщава CNN, позовавайки се на високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства размяната на затворници и определи размяната като "дипломатически подвиг". Малко преди това в изявление на Белия дом размяната беше определена като историческа.

"Някои от тези жени и някои от тези мъже бяха несправедливо задържани в продължение на години. Всички те преживяха невъобразими страдания. Тяхната агония днес приключи", заяви Байдън.

Той потвърди, че трима сред освободените от Русия затворници, са американски граждани, а един е гражданин, притежаващ зелена карта. Сред освободените от Русия има и петима германци и седем руснаци.