10 неща, които не знаете за Марлон Брандо (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

Култура
15:40 - 03 Април 2020
37432
10 неща, които не знаете за Марлон Брандо (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

Ако днес беше жив, холивудският актьор Марлон Брандо щеше да навърши 96 години. Роден на 3 април 1924 г. в Омаха, щата Небраска (САЩ), той е считан за един от най-знаменитите филмови артисти на своето време. Джак Никълсън казва за Брандо: „Неговият талант беше огромен – подобно на Пикасо, Брандо беше гений, който живя своята собствена революция от началото до края“. А Бернардо Бертолучи нарича актьора „ангел като човек, чудовище като актьор”.

Носител е на три награди на Американската филмова академия "Оскар" - за най-добра мъжка роля във филмите „На кея“ (1954) и „Кръстникът“ (1972) и за цялостна кариера. Също така е притежател на редица други почетни отличия, сред които - награди "Еми", "Златен глобус", БАФТА и др. Той е поставен на четвърто място сред 100-те най-велики актьори на всички времена от Американския филмов институт.


През 70-те отказва наградата "Оскар" за ролята си на дон Корлеоне, изпращайки индианка от племето апаши. Тя произнася историческо слово от името на Марлон Брандо, в което актьорът протестира срещу отношението към индианците в киното.

По това време Марлон Брандо вече е известен активист за правата на индианското и афроамериканското население, но на снимачната площадка е толкова капризен, че голяма част от обслужващия персонал не е искал изобщо да работи около него. 

Брандо освен това е и известен активист, като демонстрира отношение по важни политически и социални проблеми като американските граждански права и преместванията на американските индианци.

Знаменитият актьор е женен два пъти и има осем деца – син от първата си съпруга, двама сина и две дъщери от втората си жена, както и още една дъщеря и двама сина от домашната си прислужница, с която има дългогодишна връзка.

Напуска този свят на 1 юли 2004 г.


Ето 10 малко известни и твърде любопитни факти за холивудската легенда:

1. Марлон Брандо е имал два известни прякора през годините. Това са имената Бъд и Мистър Мъмбълс. Второто му прозвище е измислено от самия Франк Синатра.


2. Преди да стане актьор, Брандо е бил пиколо на асансьор в универсален магазин в продължение на четири години.

3. По време на интервю с Лари Кинг в едноименното вечерно шоу, Марлон Брандо целува водещия по устата. Годината е 1995-а, а реакциите са бурни.


4. Марлон Брандо непрестанно отказва да научи репликите си и импровизира пред камера, за да прокара свой авторски почерк в лентите, в които се снима.

5. В юношеските си години Брандо е бил гонен от занятия, защото е карал мотоциклет из коридорите на училището.


6. Приживе холивудският ас притежава остров, който се намира в Тихия океан.

7. През 1965 г. Марлон Брандо получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.


8. Едни от най-близките звездни приятели на Брандо са покойната вече Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Самият Бъртън често казва за Марлон, че е изключително интелигентен човек, но славата и парите са го споходили твърде бързо и на млади години.


9. Един от синовете на Марлон Брандо – Мико, е бил бодигард на Майкъл Джаксън. Брандо и Джаксън са имали силна приятелска връзка през годините.


10. Биографията му, публикувана през 1976 г. от Гару Кери, включва следния цитат на Брандо: "Хомосексуалността е толкова на мода, че вече не е новина. Както голям брой мъже, така и аз съм имал хомосексуални случки, от които не се срамувам."


Марлон Брандо е един от първите актьори, които използват т.нар. method acting - обучителен акьорски метод, развит върху „Системата” на Станиславски от началото на ХХ в. от Лий Страсбърг. Днес 80% от акьорите, получили „Оскар”, са обучавани по този метод.


Марлон Брандо е участвал във филм, режисиран от Чарли Чаплин. Филмът е „Графинята на Хонг Конг” (1967), където играе със София Лорен. Това е и последният филм на Чаплин.


В автобиографията си „Песни, на които ме научи майка ми” пише, че е имал афера с Мерилин Монро в продължение на 10 години. Също така не е вярвал, че Мерилин се е самоубила.

В по-голямата част от „Кръстникът” Марлон Брандо сам се е гримирал за образа на дон Корлеоне. Вкарвал е мокри топки памук в бузите си, за да подсили физически ефекта на умореност и замисленост.

Не е обичал да учи репликите си наизуст, но е говорел пет езика. От самото начало на кариерата си е карал другите актьори да носят картички с реплики, закачени по дрехите си, а в почивките си е говорел с тях свободно на английски, френски, испански, италиански и японски.


Друга много известна роля на Марлон Брандо е на полковник Курц в класиката на Франсис Форд Копола "Апокалипсис сега". По време на снимките обаче се оказва, че актьорът е почти толкова непредсказуем и несговорчив, колкото и неговият герой.

Проблемите започват още преди началото на снимките, когато за ролята си Брандо иска предварително 1 милион долара. След като ги получава, заплашва, че ще напусне, задържайки парите за себе си. В крайна сметка той все пак се съгласява да играе, но отказва да чете сценария, постоянно се кара с режисьора и с други актьори и често се появява пиян на работа.


Според сценария Курц е висок и слаб, а Брандо пристига на снимките доста дебел. За да скрие по някакъв начин това несъответствие, операторът трябвало да се ограничи до близки планове на актьора, а в общите се налага да го заменят с двуметров дубльор.

На практика цялата игра на Марлон се свежда до чиста импровизация, включително известния монолог на Курц, в който той обяснява на Уилард своята философия за войната. От 18-минутната реч, която Брандо изнася пред кинокамерата, филмът включва само около две минути.