100 години ще са нужни, за да се обновят автомобилите у нас

Масово се карат трошки, едва 1% от автопарка у нас е от нови коли

Новини
22:07 - 30 Май 2023
3083
100 години ще са нужни, за да се обновят автомобилите у нас

Остарелият автомобилен парк е една от причините за високия пътен травматизъм у нас, показва проучване на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" по проект Baseline, финансиран от Европейската комисия. Целта е да се набележат мерки за намаляване на "черната пътна статистика".

Оказва се, че едва 1% от автопарка у нас е от нови автомобили. През 2019 г. делът на новите леки коли е бил 10 на сто от новорегистрираните, а през 2020 г. той пада на 7%, показва проучването. След това няма актуални статистически данни.

Според проучването, за да бъде обновен автопаркът в България, ще са необходими 100 години.

Екип от 33 експерти в продължение на 887 дни е събирал данни от 282 пътни локации на територията на страната в градове, села и извън населени места. Те са изследвали 6 ключови показателя, свързани с пътните произшествия - скорост, алкохол, обезопасителни колани и детски столчета, разсейване, предпазно облекло и автомобилен парк.

Над половината от леките коли (55%) в градовете и селата се движат със скорост по-висока от разрешените 50 км/ч, сочи още изследването. Според него две трети от катастрофите стават в населените места. 100% е вероятността да загинем на пътя, ако ни удари автомобил, движещ се с над 80 км/ч, коментираха експертите.