100-годишна дизайнерка сподели тайните си за щастливо дълголетие

Много полезен навик за възрастните хора, според нея, е строгият режим

Стил
14:38 - 22 Септември 2021
4704
100-годишна дизайнерка сподели тайните си за щастливо дълголетие

100-годишната дизайнерка и модна икона Айрис Апфел сподели тайните си за щастливо дълголетие. Съветите й бяха публикувани от The CEO Magazine.

"Важно е да си оригинален и верен на себе си. Хората са толкова еднакви в наши дни, когато става въпрос за стил. Никога не съм се опитвала да се впиша...  Ако трябва да бъдеш всичко за всички хора, в крайна сметка не си нищо за никого.” 

"Най-старата тийнейджърка" в света е родена на 29 август 1921 г. в Ню Йорк. От 1950 г. до 1992 г. Айрис и съпругът й ръководят текстилна компания, която освен всичко друго изпълнява поръчки от правителството на САЩ за възстановяване на интериора на Белия дом.

През 2005 г. Апфел представя колекция си от дрехи и бижута в нюйоркския музей на изкуствата "Метрополитън". По-късно дизайнерката е поканена да преподава в Тексаския университет в Остин, а през 2013 г. е включена в списъка на „50 най-модерни жени над 50“ на вестник The Guardian.

На въпрос на какво дължи успешната си кариера в напреднала възраст, Апфел отговаря, че на първо място никога не е късно човек да се заеме с каквото и да било начинание.

"Свърших първата си голяма работа в света на модата, когато бях на 84 години. Знам, че е банално, но възрастта е само цифра. Пенсионирането в ранна възраст е съдба, по-лоша от смъртта. Това, че сте по-възрастни, не означава, че трябва да спрете да живеете или да работите", споделя Апфел. 

Айрис е убедена, че една от основните тайни на дълголетието е да правиш това, което обичаш и да влагаш цялата си душа в него.

"Страстта към работата и пълната отдаденост са нещата, които съхраниха младостта ми. Никога няма да спра да работя. Мисля, че упоритата работа е моето лекарство, моето спасение", добавя тя.  

Много полезен навик за възрастните хора, според нея, е строгият режим. Апфел винаги се събужда точно в 9 часа сутринта, изпива чаша портокалов сок, изяжда порция каша, а след това пие кафе без кофеин. По темата за здравословното хранене тя смята, че най-добрата диета е да не преяждаш. 

Дизайнерката добавя че заради работата така и не е успяла да стане майка и понякога съжалява за това. "Понякога си мисля, че съм направил грешка, а след това гледам колко ужасни деца имат някои от приятелите ми и се успокоявам", шегува се Апфел.