101-годишен нацист, избил 3518 души, е още жив, но ще умре в затвора (снимки)

Осъдиха на 5 години надзирател в концлагера "Заксенхаузен"

Новини
18:50 - 28 Юни 2022
8676
101-годишен нацист, избил 3518 души, е още жив, но ще умре в затвора (снимки)

Мъж на 101 години бе признат за виновен и осъден на 5 години затвор в Германия по обвинение в съучастничество в убийството на 3518 души, докато е бил надзирател в нацисткия концлагер "Заксенхаузен" през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът, чието име не се съобщава, отрича твърденията, че е бил надзирател от СС в лагера и е подпомогнал или насърчил убийството на хиляди затворници. По време на започналия през октомври миналата година процес той твърдеше, че през въпросния период е бил селскостопански работник близо до Пазевалк, Североизточна Германия.

Междувременно британски медии пренебрегнаха закона и решиха да оповестят името, както и лицето на нациста, така че до да бъде широко известно. Според английските таблоиди, той се казва Йозеф Шуец. "Радостно е, че той ще дочака края на дните си зад решетките", злорадства в. "Дейли Мейл".

Самоличността на 101-годишния нацист не бе разкрита пред медиите в Германия. Дядо Йозеф криеше лицето си със синя папка

Регионалният съд в Нойрупин обаче заключи, че има достатъчно доказателства, че обвиняемият е бил есесовски надзирател в лагера между 1942 и1945 г. и постанови присъда от пет години затвор. Прокуратурата базираше делото на документи за есесовски надзирател, чието име, дата и място на раждане съвпадат с това на подсъдимия.

Поради организационни причини процесът се е гледал в училищна сграда в град Бранденбург ан дер Хавел, чийто жител е подсъдимият. Заради влошаване на здравето му делото беше прекъсвано няколко пъти.

Лагерът "Заксенхаузен", близо до Берлин, е създаден през 1936 г. До 1945 г. през него преминават
повече от 200 000 концлагеристи. Десетки хиляди от тях измират от глад, болести, изтощение и по други причини като медицински експерименти, разстрели, обесване и обгазяване. Има различни данни за броя на избитите. Някои твърдят, че са около 100 000, но изследователи на периода смятат за по-вероятно те да са между 40 000 и 50 000.

През април 1945 г. Червената армия освобождава концлагера, но после го превръща в съветски затвор, известен с жестокостите си, припомни АП.

Надзирател помага на Йозеф Шуец да напусне съдебната зала след осъдителната присъда