108 години от рождението на героя: Възстановяват самолета на Димитър Списаревски

Намерението е репликата да бъде подарена на Военноисторическия музей

Легенди
11:00 - 19 Юли 2024
1984
108 години от рождението на героя: Възстановяват самолета на Димитър Списаревски

Днес се навършват 108 г. от рождението на летеца - изтребител Димитър Списаревски. Историята разказва, че по време на американските бомбардировки над София през 1943 г. той сваля бомбардировач. Това му струва живота, въпреки че е едва на 27 години. Но Димитър Списаревски става вдъхновение за младите авиатори. 

Асоциацията за история и бъдеще на българската авиация има инициатива за изграждане на паметник на авиатора, както и за създаване на копие на самолета "Месершмит" на Списаревски. Но втората се натъква на проблеми. 

Дълго търсих фирма, която да може да произведе този самолет, разказа пред БНР Орлин Георгиев, Асоциация за история и бъдеще на българската авиация.

"Отрих такава, която има 20-годишен опит при изграждането на реплики на самолети. Режихме да изградим стационарна, понеже летящите са много скъпи".

Намерението е репликата да бъде подарена на Военноисторическия музей, но от там отклоняват предложението на асоциацията.

"Написахме писмо до директора. Срещнахме се и ни казаха, че законът им забраня, както и че няма къде да сложат експоната. Проблемът, според мен, е политически". 

Предлагат го и на Националния исторически музей, но и там им отказват да приемет дарението с мотив, че няма достатъчно място. Следват и други откази. 

"Засега имаме положителен отговор от Културния дом в район Искър. От авиомузея в Бургас също биха приели такава реплика.

Във всички авиомузеи, в които съм ходил, има реплики. И у нас законът не ги забранява, но има политическа броня". 

Това са български оръжия, независимо от кого сме ги купили, обясни той и призова медиите да обръщат повече внимание на паметта и на българските герои.

Самолетът ще бъде монтиран най-късно през юни 2025 година, съобщи Орлин Георгиев.