11,4 млн. американци са гледали погребението на кралицата

Би Би Си посочи, че мнозинството от хората във Великобритания са гледали събитието

САЩ
19:06 - 22 Септември 2022
2414
11,4 млн. американци са гледали погребението на кралицата

Приблизително 11,4 милиона души в Съединените щати са гледали погребението на кралица Елизабет II, което беше първото на британски монарх, излъчвано по телевизиите, съобщи рейтинговата агенция "Нилсен" в сряда, предаде "Евро нюз".

Цифрата представлява средната гледаемост на 13 кабелни и излъчващи мрежи плюс зрителите на обществени места като барове и ресторанти. В стойностите не са включени всички хора, които са гледали чрез поточно предаване.

Службата за монарха, който почина на 8 септември след 70 години на трона, се проведе в понеделник в лондонското Уестминстърско абатство и беше излъчена по целия свят.

Би Би Си посочи, че мнозинството от хората във Великобритания са гледали събитието. Гледаемостта в мрежите на Би Би Си и услугата за стрийминг iPlayer достигна своя връх от 22,4 милиона души. Около 32,5 милиона са гледали най-малко три минути, което прави публиката най-голямата от церемониите по закриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Анализаторите се опитаха да оценят размера на глобалната публика за погребението на кралицата, но няма стандартно измерване на индустрията по света. Въпреки това според западната преса церемонията е гледана от общо 4 млрд. души, което официално я прави най-гледаното събитие, свързано с кралското семейство. 

За сравнение, погребението на принцеса Даяна е гледано от 2,5 милиарда души.

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл е била гледана от малко под 2 милиарда. Погребението се превърна в централно събитие за британците за повече от 10 дни. Според предварителните изчисления, 750 хиляди души са пътували до Лондон във връзка с церемониите.