12 хлапета се нуждаят от трансплантация! Какво знаем за страшния хепатит при децата

Здраве
13:10 - 27 Април 2022
2612
12 хлапета се нуждаят от трансплантация! Какво знаем за страшния хепатит при децата

Нов, идиопатичен хепатит, покосява от седмица деца на възраст от 1 месец до пълнолетие, по целия свят, а причините за острото заболяване на черния дроб все още са по-скоро неизвестни за науката. Какво знаем до момента за инфекцията, причиняваща дори чернодробна недостатъчност при някои от малките пациенти? 

Досега хепатитът е поразил близо 200 малчугани в 12 страни, а вчера "лампата" "светна" и в съседна Румъния. От тях около 10 на сто се нуждаят от присаждане на част от органа за излекуване. Има и смътни случаи, а най-застрашени са малките до 5-6-годишна възраст.

Как се отключва болестта? 

Израелското издание "Хаарец" излезе с подробен материал за изследваните болни деца в страната досега, като общото становище на медиците там е, че повечето установени с хепатита са преболедували ковид около 3 месеца - 3 месеца и половина по-рано. Те са и неваксинираните пациенти на възраст под 5 години (прагът за поставяне на дозите срещу вирусната инфекция - б.р.).  

Според американските и британските учени обаче зад чернодробното увреждане се крие нова мутация на иначе добре познатия човешки аденовирус, серотип 41 или в някои случаи - 40. 

Въпросният има клиника на гастроинтестинално смущение - гадене, повръщане, висока температура, а понякога се проявява и с респираторни симптоми като кашлица, хрема. Точно такъв е случаят на 15-месечното момиченце от Пескара, което постъпва в местната болница преди седмица с треска и бронхит, а по-късно при изследване дава отклонения на чернодробните показатели и родителите му се сблъскват с диагнозата "хепатит". 

Аденовирусът има дълга история, описана в медицинските журнали, като един от сравнително честите причинители на хепатит. 

Тестването за него се прави с добре познатия вече писиар метод, като стойността по справка на Lupa.bg в големите столични лаборатории е 20 лева без таксата за обработка на биологичен материал. 

Повечето изследвани деца досега във Великобритания, където хепатитът се вихри от началото на април със страшна скорост, са дали положителни резултати именно за тази серогрупа аденовируси, а малка част от тях - и за ковид. 

Медиците категорично изключват връзка между ваксинирането срещу SARS-CoV-2 при хлапетата над 5-годишна възраст и развитието на чернодробното заболяване.