13 хиляди автомобилни работници в САЩ започнаха стачка

Автомобилната индустрия съставлява 3% от брутния вътрешен продукт

САЩ
21:50 - 15 Септември 2023
4487
13 хиляди автомобилни работници в САЩ започнаха стачка

13 000 автомобилни работници в САЩ спряха производството на автомобили и вече са в стачка, след като не бе постигнато споразумение между работодателите и Синдикът на обединените автомобилни работници.

Преговорите между Синдиката на обединените автомобилни работници (UAW)  и ръководствата на  "Форд", "Дженерал мотърс” и  "Стелантис"  започнаха още през юли.  Основните искания на  работниците са за увеличение на заплатите, 32-часова работна седмица при 40-часово  заплащане, възстановяване на традиционните пенсии и увеличения на пенсиите.

През 2007 г. работниците се отказаха от повишения заради инфлацията и пенсиите с дефинирани доходи, за да се избегнат финансови проблеми на компаниите. След това  заплатите им  останаха непроменени от времето на Голямата рецесия.

Сега, когато администрацията на президента Байдън все повече подкрепя и насърчава електромобилите, като включва инвестиране на 12 млрд. долара за преобразуване на традиционните автомобилни заводи в предприятия за производство на електрически и хибридни коли и когато електромобилите стават все по-търсени, работниците се чувстват сериозно застрашени.

Ако стачката продължи 10 дни, тя може да струва близо милиард долара, смятат икономистите и напомнят, че 40-дневната стачка  в автомобилната индустрия през 2019 г. е струвала на "Дженерал мотърс” близо 3,6 млрд. долара.

Автомобилната индустрия съставлява 3% от брутния вътрешен продукт на икономиката на САЩ. Само производителите на автомобили в Детройт представляват около половината от пазара на автомобили в САЩ, а това означава, че може да има сериозни последици за американската икономика, но и за президента Байдън.

През 2020 г. Синдикатът на обединените автомобилни работници подкрепи кампанията му за президентската надпревара, но през май тази година обяви, че ще откаже подкрепата си за преизбирането му.