13-ият шампион! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Байер Леверкузен смаза конкуренцията, гарантирайки си предсрочно титлата в Бундеслигата

Спорт
15:10 - 15 Април 2024
2879
13-ият шампион! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Байер Леверкузен празнува първата си титла в Бундеслигата, след като победи Вердер Бремен в неделя. И то по какъв начин - 5:0 след хеттрик на младия германски национал Флориан Вирц.

Възпитаниците на Чаби Алонсо спечелиха Сребърната салатиера в 29-ия от общо 34 кръга, като го сториха с неоспорима преднина на върха пред хегемона Байерн Мюнхен и възкръсналия Щутгарт.

Леверкузен стана първият отбор след Борусия Дортмунд, който през сезон 2011/12 успя да победи Байерн в битката за титлата в Бундеслигата.

На 5 октомври 2022 г. Чаби Алонсо пое борещия се да не изпадане Байер Леверкузен, намиращ се на предпоследна позиция и който по това време имаше едва пет точки в актива си. Това беше вторият най-лош старт на сезона в историята на Байер Леверкузен от 1979 г. насам.

До този момент Чаби Алонсо никога не беше водил отбор като старши треньор, след като се присъедини към Леверкузен преди година и половина от Реал Сосиедад Б.

През май 2023 г. Леверкузен завършви на шесто място и се класира за Лига Европа, където продължава да води битка за втория по важност европейски клубен трофей.

На 14 април 2024 г. "аспирините" подпечатаха първата титла в своята 120-годишна история - 18 месеца, или точно 557 дни по-късно. И станаха шампион №13 на Бундеслигата, но остава да видим дали това ще се окаже фатално за съдбата им.

Останалите отбори, които са триумфирали със Сребърната салатиера са Байерн Мюнхен (32 пъти), Борусия Дортмунд и Борусия Мьонхенгладбах (5), Вердер Бремен (4), Хамбургер и Щутгарт (3), Кайзерслаутерн и Кьолн (2), Нюрнберг, Айнтрахт Брауншвайг и Мюнхен 1860 (1).

Титлата стана факт след нула поражения и 43 поредни мача без загуба във всички състезания, изравнявайки постижението на Ювентус от сезон 2011/12, като статистиката важи за топ 10 на най-елитните първенства в Европа след 2000-а година насам.

В момента Байер Леверкузен продължава да воюва на три фронта - "аспирините" на Алонсо ще спорят за Купата на Германия с втородивизионния Кайзерслаутерн, а също така е и на четвъртфинал в Лига Европа, където води на Уест Хем с 2:0 след първия мач.

И всичко това се случва в пълния дебютен сезон на Чаби Алонсо, който спечели титлата, а сега мечтае и за требъл. Разбира се, неговият Байер е и единственият непобеден отбор в топ лигите на Стария континент! Няма нужда от думи. Само една. Легенда!

И испанецът си го заслужи, както заслужи и това, че в града вече има улица на негово име.
От единия до другия край Леверкузен беше оцветен в неделния априлски ден в червено и черно и емблемата на града. И всичко това се случи само ден след 64-ия рожден ден на една от легендите на германския футбол - Руди Фьолер, чиято кариера приключи именно на "БайАрена" през 1996-а, когато Бундестима триумфиа с европейската титла в Англия.

А тази година предстои ново първенство на Стария континент...

"Това е страхотен момент с един топ отбор и велик клуб. Когато спечелиш шампионата, това е нещо специално. Тимът го стори за първи път в историята на Леверкузен: трябва да се наслаждаваш на това.Трябва да празнуваш с феновете, със семействата. За мен е чест да работя за този клуб", заяви щастливият Чаби Алонсо.

Спечелването на титлата от Байер Леверкузен означаваше, че невероятната серия на Байерн Мюнхен от 11 шампионски титли в Бундеслигата е в историята. Последният отбор, различен от баварците, който спечели първенството преди неделния 14 април 2024-а, беше Борусия Дортмунд на Юрген Клоп през 2012 г.

На фона на всички празненства нека хвърлим бърз поглед на някои от цифрите, защото Леверкузен продължава да поставя нови стандарти в този невероятен сезон. "Аспирините" вече са първият отбор, който остава непобеден в 29 мача в Бундеслигата от началото на кампанията. Никой друг тим не е достигал 79 точки на този етап от сезона. Освен това за шампионите това са най-добрите за клуба 10 поредни победи в лигата.

След последния съдийски сигнал публиката нахлу на терена, след като преди това направи още няколко опита, а играчите на Байер Леверкузен празнуваха със своите привърженици.

Сториха го и в съблекалнята, където Виктор Бонифас, отбелязал първото попадение срещу Вердер, беше пуснал на касетофона музиката на Флавур Набаня и всички танцуваха по случай спечелената титла. Разбира се, не се размина и леденият бирен душ върху архитекта на този успех - Чаби Алонсо, който с усмивка на лице отпи от следващата му поднесена халба с кехлибарена течост.

Вирц в страната на сънищата

Героят на Байер, който се отличи с хеттрик срещу Вердер, все още трудно възприема всичко: "Все още ми трябва малко време, за да осъзная какво наистина постигнахме. Не можеш да си представиш подобно нещо предварително, особено когато видиш какво се е случило в Бундеслигата през предишните години. В някакъв момент си мислиш, че може да има още (обрати), които да се случат".

Националът, на който Германия много ще разчита на домашното европейско първенство, стартиращо през юни, отбеляза своите попадения, след като "аспирините" водеха с 2:0.

За 3:0 той отбеляза с шут със скорост 115.12 km/h и от разстояние 24.95 метра. Второто негово попадение дойде от по-малка дистанция - 15.68 м и с движение на топката 101.1 km/h. Флориан Вирц оформи своя хеттрик малко преди края от 15.43 метра и с доста по-скромна скорост на удара - 86.48 km/h, но пък той беше прецизен.

Не може да се подмине и фактът, че много от големите съперници на Байер през годините, или техни бивши футболисти, засипаха с похвали клуба.

Един от тези беше и нашият Димитър Бербатов.

"Хора, знаете какво стана, нали? За първи път някога Байер Леверкузен, моят бивш отбор, стана шампион! Напълно заслужено, най-добрият отбор в Бундеслигата, най-добрият отбор в Европа. Толкова съм щастлив! Начинът, по който играят футбол... О-о-о-о, напълно заслужено да са шампиони. Поздравления, обичам ви, момчета! Вие сте легенди сега. И... Не забравяйте да ме поканите в края на сезона, когато празнувате. Ще се видим, обичам ви, хора!", написа българинът в социалните мрежи.

Капитанът на Германия Илкай Гюндоган отправи похвала за новите шампиони на страната: "Не може да има две мнения за това дали това е заслужено. Какво постижение - уау! Ако отборът остане така заедно, може да стигне далеч в Шампионската лига".

Пауло Серджо, легенда на Бундеслигата (121 участия за Леверкузен): "Поздравления за Байер 04 Леверкузен! Това, което отборът направи през този сезон, е забележително и аз съм толкова щастлив за отбора, персонала и целия град Леверкузен. Да стигнеш до този момент без поражение и да спечелиш някои от мачовете по начина, по който го направи, е феноменално постижение и те напълно заслужават похвалите и признанието, които получават".

Филип Лам, осемкратен шампион на Бундеслигата с Байерн Мюнхен и световен шамион с Германия: "Поздравления за отбора на Байер Леверкузен, за Чаби Алонсо и неговия треньорски щаб, както и за целия клуб и неговите фенове за страхотния сезон. Контролът върху играта и увереността, които отборът разви под ръководството на Чаби Алонсо, са изключителни. Една много заслужена победа германския шампион! Старата маркетингова шега "Вицекузен" най-накрая може да бъде оставена да почива".

Лотар Матеус, легенда на световния футбол, шампион на планетата и седемкратен първенец на Бундеслигата: "Поздравления и сваляне на шапка на целия отбор на Байер Леверкузен. Начинът, по който Чаби Алонсо изгради отбора през този сезон, е възхитителен. Тази година те доминираха в Бундеслигата и все още са на път да постигнат успехи в Лига Европа и на финала за Купата на Германия".

Юрген Клинсман, шампион на Бундеслигата, световен шампион: "Какъв приказен сезон за Байер Леверкузен и всички негови фенове. Мога само да се възхищавам на треньора Чаби Алонсо и неговия щаб с всички играчи и помощници за такъв невероятен сезон. Те играха най-вълнуващия футбол през цялата година и доказваха мач след мач, че никога не се отказваш, докато съдията не надуе последния съдийски сигнал. Огромен комплимент и поздравления за Байер Леверкузен!".

И малко любопитна статистика от шампионския мач на Байер Леверкузен:

Бонифас реализира за първи път в Бундеслигата през тази календарна година;

Леверкузен постави рекорд в Бундеслигата за най-дълъг старт на сезона без поражение - 29 мача;

През този сезон "аспирините" са повели в 24 мача и са спечелили всеки един от тях;

Трите попадения на Вирц означават, че той вече е достигнал двуцифрен брой голове и асистенции през този сезон в германската елитна лига (11 попадение и 10 завършващи подавания) - първият играч, който постига това. Хеттрикът е първи в кариерата му при мъжете;

Байер Леверкузен вече е отбелязал 74 гола в Бундеслигата този сезон, което е клубен рекорд след 29 срещи.

Най-бързите футболисти в срещата бяха: Амин Адли (33.22 km/h), Джонатан Та (33.17 km/h) и Пиеро Рейна (32.86 km/h) средна скорост.