13 КПП-та в Пловдив с нов режим на преминаване

Актуални новини
09:09 - 24 Март 2020
2603
13 КПП-та в Пловдив с нов режим на преминаване

Полицията в Пловдив въвежда допълнителни мерки за оптимизиране на преминаването през 13-те КПП на входа и изхода на града, съобщи "Под тепето".

ОДМВР Пловдив уведомява, че отваря по още една лента за движение – при излизане и влизане от и във града. По този начин във всяка от посоките- на вход и изход едновременно по два екипа ще проверяват пътуващите автомобили. Мярката цели да бъде извършвана по- бърза проверка от полицейските служители, като по този начин не се допуска създаването на опашки от чакащи. Според "Трафик нюз" в едната лента ще се проверяват леките автомобили, а в другата - бусове и камиони.

Километрични опашки се извиха по създадените около областните градове КПП-ата. Това се случи още в първия работен ден след въвеждането на тази мярка, според която хората трябва да излизат и влизат в градовете само по работа или медицински причини. В понеделник телевизионните камери показаха огромни задръствания в Пловдив.

Опашката от коли се движеше бързо, а полицията само бегло поглеждаше към колите и поставените документи на предното стъкло. Навсякъде се твърдеши, че се очаква ситуацията да се усложни, защото полицията е дала гратисен период на хората да се сдобият със служебни бележки до 17.00 ч. в понеделник и че от вторник сутрин няма да се допускат хора, които отиват на работа без служебни бележки. От МВР обаче твърдят, че ще може да се минава само с декларацията, но тя пак трябва да е подписана от работодателя. Тук става дума основно за случаите за преминаване за отиване или връщане от работно място.

Иначе още сутринта Нова тв показа километрични опашки, изнервени шофьори и хора, които закъсняват за работа, на един от изходите на Пловдив - този към Карлово, Хисаря  и магистрала "Тракия". Оттам започва една от най-големите индустриални зони в Южна България - икономическа зона "Тракия", в която има над 150 фирми. "Обадиха ми се мениджъри на фирми, за да ме питат дали само декларацията от сайта на МВР е необходима, за да се излезе от Пловдив, или е необходима и служебна бележка. Мисля, че днес това ще стане напълно ясно", заяви Катя Стайкова от "Връзки с обществеността" на Тракия икономическа зона.

"В тази икономическа зона работят на 35 000 работници. Това, което коментирахме със събствениците на фирмите, е, че бизнесът и фирмите са предприели всички мерки за дезинфекция и сигурност. Всички мерки за безопасна работа са предприети. През последната седмица се осъществяваха контакти между фирмите за набиране на ръкавици и маски. Има маски само за многократна употреба. Свързахме фирмите с производители на дезинфектанти, маски. Бизнесът тук реагира навреме", добави тя. Стайкова посъветва шофьорите да оставят служебната бележка на страничното стъкло на автомобила, за да е видима за полицаите и за да не се докосва от тях. Всеки автобус, който напуска града, също щателно се проверява.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че притесненията силовото ведомство са причинени най-вече от гурбетчиите. "Ще ви кажа какви са нашите притеснения – вследствие на всички мерки, които се взимат в Европа, много наши сънародници предприемат пътуване от държавите, в които работят и се прибират в България. Виждате, че ситуацията в тези европейски страни е доста по-сериозна, с много заразени. Искаме движението на тези наши съграждани да бъде ограничено в рамките на 14-дневната карантина", заяви той пред БНТ.

Съобщения за задръствания и километрични опашки има и за Бургас. На КПП край Драгичево се бе образувала опашка от автомобили. Четирима полицаи проверяваха всяка една от колите. 19 са пропусквателните пунктове на входовете на София, на които се извършват подобен вид проверки.

Опашките са основно от хора, които отиват на работа. Преди два дни МВР издаде образец на специална бланка, с която хората да минават по-лесно.

Декларацията, чийто образец на бланка бе пуснат в събота, може да замести служебната бележка, тъй като тя също съдържа подпис от работодателя - в графата заверка от работодател  Това обявиха пред "Сега" от пресцентъра на МВР. Ако все пак вече има издадена такава служебна бележка, то тя може да се използва също пред служителите на КПП-тата.

КМЕТСТВАТА НА СЕЛАТА СЕ НАПЪЛНИХА С ХОРА

Заради извънредните мерки около ситуацията с COVID-19 и новия пропускателен режим, кметствата на селата днес се напълниха с хора, които искат да им бъдат издадени бележки, за да могат да отидат до града, информира NOVA. Сутринта всички входове и изходи на Монтана се изпълниха с автомобили. Още в първите минути след отварянето на кметството в монтанското село Благово се натрупаха хора, които искаха да си вземат служебни бележки.

Елза е една от тях. Няма нито постоянен адрес в селото, нито настоящ, но се грижи там за болната си майка.

"Майка ми е със счупен крак и не може да се движи, а някой трябва да ѝ купува хляб и лекарства. А аз не мога да идвам, защото адресната ми регистрация е в Монтана. Натам мога да отида, но насам не мога да дойда", разказва жената пред камерите на Нова тв. Други пък имат настоящ адрес в селото, но по лична карта са с адрес в Монтана. И отново им трябваха служебни бележки.

Трябва да отида до аптеката, да отида до фирмата да видя за заплата, да мина да си взема нещо за ядене. Затова ми трябва тази бележка, защото лесно ще отидем, но после няма да ни пуснат да се върнем", каза Илиян Илиев.

От петък до днес кметът на монтанското с. Благово Лъчезар Иванов е издал над 20 бележки на жители с настоящ адрес в селото. "Това са хора, които реално живеят на територията на с. Благово и пътуват ежедневно до град Монтана", посочва той.

В Благово живеят около 500 души, а около 140 от тях имат само настоящ адрес в селото.