13 са новите случаи на COVID-19 у нас

У нас
08:03 - 10 Април 2020 (обновена)
4698
13 са новите случаи на COVID-19 у нас

За 24 часа 13 са новите случаи, петима от заразените са настанени в болница. 18 502 са пробите, направени у нас. 624 са общо случаите в страната. 54 са излекуваните към момента. 24 остават починалите от вируса у нас. Това обяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

Изяснява се да се изясни ситуацията с болен, който е починал в Александровска болница. Той е починал, като клиничната му картина съответства на COVID-19, очакват се пробите му. 

Тестването на банскалии започва или в понеделник, или във вторник. Стана ясно, че от новоустановените случаи няма данни да са свързани с курортния град. 

На въпрос за концентрацията на заразени в София и уточнение кои квартали са най-засегнати, проф. Мутафчийски отговори, че няма смисъл от райониране в съобщаването на случаите в столицата. "Това е едно цяло огнище, тук има най-много заразени", напомни той. 

Попитан как се тълкуват данните за по-малко новозаразени у нас, началникът на Оперативния щаб отговори, че това е израз на правилно и навременно взетите мерки в страната. "Виждате обаче, че улиците са пълни у нас, това ще ни се "отблагодари" един ден", предупреди той. 

"Факт е, че не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от нея. Въпросът е да се приложи мощна кислородна терапия като поддържащо средство, но това не може да замести интубацията при нужда", коментира още проф. Мутафчийски във връзка със слухове, че страни по света се отказвали от покупката на респиратори.

Засега има достатъчно легла в интензивните отделения в страната. Тези, които са подготвени за пациенти с COVID-19, са отделени от останалите. Сега имало по-малко заболели изобщо в страната от други инфекции, както и по-ниска смъртност, съобщи шефът на щаба. И добави, че смъртността тази година е минимум 10% по-ниска в сравнение с миналата. 

Мутафчийски отсече и че страната все още не изнася защитни облекла за други страни, защото още не е наситила с необходимото собствения си пазар и продължава приоритетното снабдяване с тях за лекарите на първа линия. 

Попитан за обръщането по корем на болните в клиниките у нас, проф. Мутафчийски уточни, че това се изисква при интензивните случаи и се практикува още с първите тежкоболни в страната, но няма данни тази поза да е препоръчителна за възстановяващите се в домашни условия. 

От брифинга стана ясно, че броят на излекуваните в страната включва само тези пациенти, които са били на болнично лечение. В следващите дни ще стане ясно какво е общото число.