14 400 даряват кръв месечно

На кампаниите се отзовават все повече млади хора

Новини
12:09 - 23 Май 2019
2393
14 400 даряват кръв месечно

169 633 дарявания на кръв е имало в страната през 2018 г. – средно по 14 400 на месец, съобщиха от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Приблизително 40 000 животоспасяващи манипулации са извършени в самия център.

За да няма затруднения при осигуряването на кръв за лечебните заведения кръводаряванията за страната трябва да са между 20 000 и 25 000 на месец, което прави между 250 000 и 300 000 дарявания годишно, изчисляват от НЦТХ.

Националния център по трансфузионна хематология е пионер осигуряването с кръв и кръвни съставки за лечебните заведения на територията на София, а при необходимост и на лечебните заведения в страната, припомнят от НЦТХ по повод Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва днес.

Донори на кръв или кръвни съставки могат да бъдат дееспособни лица на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това. Вземането на кръв или кръвни съставки се организира и извършва от Центровете за трансфузионна хематология, многопрофилните болници за активно лечение, в чиято структура има отделение по трансфузионна хематология и във Военномедицинската академия.

По-голямата част от кръводарителите даряват за пореден път. Радостен факт е увеличаването през годините на дарилите за първи път, споделя Евелина Динкова от НЦТХ пред Агенция „Фокус”.

Оттам припомнят, че кръводаряването не вреди и дори то е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба - не съществува опасност кръводарителят да бъде заразен със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път. За количественото възстановяване на кръвта е необходимо едно денонощие. По закон интервалът между две стандартни вземания на кръв не може да бъде по-малък от 60 дни.