15-годишно сираче от Украйна избяга само от войната

Девойката е настанена в хотел в Горна Оряховица заедно с още 59 свои сънародници от Запорожие

Свят
21:24 - 19 Март 2022
4213
15-годишно сираче от Украйна избяга само от войната

Държавната агенция за закрила на детето, поема случая на 15-годишно момиче от Украйна, избягало само от войната Украйна. Девойката е настанена в хотел в Горна Оряховица заедно с още 59 свои сънародници от Запорожие. Тя е пълно сираче. В родината й за нея се е грижил дядото, който обаче е останал на родната земя. Момичето се чувства добре сред своите сънародници, които му помагат.

Адаптирано е и за него се грижат както останалите бежанци, така и българските му домакини от хотела.

Това стана ясно след срещи на зам.-областните управители на Велико Търново доц. Соня Будева и Огнян Стоянов със 120 бежанци от Запорожие, Киев и Одеса, намерили подслон в Горна Оряховица.

Представителите на държавната власт им разясниха възможностите за пребиваване в България. Те посетиха на място настанените групи в два хотела в Горна Оряховица и отговаряха на въпроси, свързани с т. нар. временна закрила, възможностите за избор на личен лекар, започване на работа, а за децата до 18-сет годишна възраст – записване в български ясли, детски градини и училища, съобщиха от областната управа.

В хотел „Раховец“ в момента са приютени общо 60 бежанци от Запорожие - в огромната си част това са жени и техните деца. Всички те са пожелали статут на временна закрила и скоро ще получат ЛНЧ. Това ще им осигури право на трудова заетост, с изключение на някои регулирани от държавата професии, медицински грижи, както и евентуална социална помощ, ако са правоимащи, обясни доц. Соня Будева.

Тя уточни, че статут се дава за една година, а ако войната в Украйна продължи, мярката ще бъде удължена за територията на целия Европейски съюз. На срещата беше подчертано, че при започване на работа, бежанците ще имат право на само още един месец безплатна нощувка и изхранване в местата, където са настанени.

Двамата зам.-областни управители се ангажираха при нужда да изпратят в хотела представители на съответните институции, така че хората да подадат заявления за включване в българския образователен процес или до бюрото по труда. С тях вече се е свързала личната лекарка д-р Петя Михайлова, която ще ги включи в пациентската си листа.

В другия горнооряховски хотел - „Амбарица“ са приютени 60 бежанци, някой от които имат българско потекло. Те са от Киев и Одеса, но още имат колебания дали да поискат статут на временна закрила, което трябва да направят най-късно до края на този месец. Тази група е била насочена към Горна Оряховица благодарение на усилията на Лина Костадинова, която е украинка, но от години живее в града.