15 ракети полетяха от Ливан към Израел

Свят
16:21 - 09 Август 2024
1693
15 ракети полетяха от Ливан към Израел

За един час от Ливан, където действа групировката "Хизбула", са били изстреляни повече от 15 ракети по района на Кирят Шмона в Северен Израел, съобщи израелската армия (ЦАХАЛ) на 9 август.

Според ЦАХАЛ и местните власти повечето от ракетите са били прехванати, а поне две са попаднали в града и са причинили щети. Не се съобщава за ранени, пише The Times of Israel.

Всичко това се случва на фона на огромно напрежение в региона и риск от разширяване на войната в Ивицата Газа след убийството в Иран на лидера на "Хамас" Исмаил Хания.

Двама бойци на "Хизбула" са били убити при удар на израелски дрон в южноливанския квартал Накура по-рано днес, съобщават от ЦАХАЛ.

Оперативните работници са били забелязани от военнослужещи от 146-а дивизия да напускат сграда, използвана от терористичната групировка, и малко по-късно дронът ги е атакувал.

"Хизбула" все още не е потвърдила смъртта им. Припомняме, че шиитската групировка е подкрепяна от най-големия враг на Израел - Иран, включително с оръжия и финанси.

Полуофициалната иранска информационна агенция Tasnim междувременно съобщи, че военноморските сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция - т.е. Иранската революционна гвардия - вече разполагали с нови крилати ракети. Те били оборудвани със силно експлозивни бойни глави, които не могат да бъдат открити.

Голям брой крилати ракети са добавени към флота на гвардейците - могат да нанесат големи щети и да потопят целите си, твърди Tasnim.