1500 българи се разболели от рак заради работата

В офиса опасни за здравето са климатикът, мокетът и тонерът

Здраве
17:05 - 11 Юли 2019
3589
1500 българи се разболели от рак заради работата

1498 е точната бройка на случаите на професионални ракови заболявания у нас. Това сочи доклад на Международната организация по труда за 2017 г., пише 24 часа.

Раковите заболявания, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални заболявания, цитира европейската статистика националният секретар по безопасност и здраве към КНСБ Огнян Атанасов.

Той припомни, че в ЕС на всеки час умират 10 души от рак, свързан с работата, а всяка година възникват 200 хил. души умират всяка година от професионални заболявания. През 2035 г. се очаква те да бъдат 185 000. У нас през последните години липсват данни за професионалните ракови заболявания, обясни още експертът. По-голямата част от професионалните ракови заболявания са свързани с използвания в миналото азбест. Атанасов обясни, че че когато азбестът е пресован не е страшно, но когато се реже от непрофесионалисти, рискът от онкозаболяване е много голям. В Русе пък само два са регистрираните случаи за поискано разрешение за рязане на азбест.

КНСБ ще настоява до 17 януари 2020 г да се въведе Директивата за защита от 26 канцерогени и мутагени. Сред тях са опасните за здравето - кристален силициев диоксид, прах от твърда дървесина, хром VI, отработени газове от дизелови двигатели и етилен дихлорид. Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в Европейския съюз.

От синдикалната организация ще искат при въвеждането ѝ работодателите да бъдат длъжни да събират данни за опасните вещества и безопасна грижа за работниците, процедури за измерване на граничите стойности и здравно наблюдение на работниците. Металургията крие риск от развиване на рак на белия дроб или на черния, докато при селското стопанство до рак на кожата. Над 100 химични агента са опасни за здравето в офиса. Най-опасен е климатикът, когато не се се чисти микроорганизмите могат да доведат до алергии или дихателни заболявания. Мокетите, тонерът и почистващите препарати на работа също влияят на здравето ни, обясни експертът.

В България смъртността вследствие трудова злополука е 3,6, на 100 хил. заети, което я поставя на трето място в ЕС по този показател, обясни още Атанасов. В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хил. У нас на 100 хил. работещи се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 хил. Според експертът у нас трудовите злополуки се крият, защото за тях не се плаща.